"Доброчесний суддя — запорука інвестицій"

Вікторія КОВАЛЬОВА
9 вересня 2015

У закритому режимі в Україні розглядають не більш як 1% судових справ. Усі суди в нашій країні відкриті, крім тих, коли охороняється державна таємниця або приватне життя. Про це на круглому столі «Правосуддя як гарантія інвестицій в Україну» в межах проекту «Відкритий суд» повідомив заступник голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ Станіслав Кравченко.

Погодьтеся, що це дуже важливо для розв’язання вічної нашої проблеми: велика складність для вкладання іноземних грошей в економіку України через заплутане законодавство, корумпованих митників, прокурорів та суддів.

За словами С. Кравченка, з 28 березня цього року в Україні змінено принциповий підхід до висвітлення судових засідань: якщо раніше ЗМІ повинні були мати дозвіл суду на фіксування технічними засобами  (зокрема відео), то тепер відкритість для преси повна. Лише якщо суд бачить, що це впливає на результати роботи, то може заборонити таке фіксування.       

У межах проекту  «Відкритий суд» усе можливо. У ньому реалізують  9 спецпроектів, серед яких «Репортер Відкритого суду», «Неправосудне рішення», «Суддя-скандал», «Судовий рейд», «Суд-совок». У проекті працюють 200 експертів і знімають понад 200 відео за місяць.   

«У боротьбі за свої амбіції політики запевняють, що інвестувати і розвивати країну не дає змоги війна, але насправді проблема для розвитку України — не це, а корупція, брак єдиних правил гри для всіх і насамперед нестача правосуддя та закону. І це пряма відповідальність влади», — підкреслив співзасновник та керівник проекту «Відкритий суд» Станіслав Батрин.

У Господарському суді матеріали цього проекту використовують для навчання суддів. Там вважають, що разом маємо позбутися тих, хто паплюжить систему.

В Інтернеті є багато свідчень про порушення суддів, а формального приводу — скарг для вжиття заходів впливу — немає. Тому голова Вищого господарського суду України Богдан Львов радить представникам громадськості звертатися зі скаргами щодо порушень суддів не до Генерального прокурора та Президента, а до Вищої кваліфікаційної комісії, Вищої ради юстиції. У Канаді, наприклад, коли суддя паплюжить систему, не чекають вироку, а пред’являють звинувачення і наполягають на його звільненні. 

В українських реаліях, на жаль, живучий афоризм, що найкращий адвокат той, який дружить із суддею. Судова система корумпована, бо адвокати носять цим суддям хабарі. Тому необхідно напрацювати стандарти роботи суддів, адвокатів та прокурорів. Розповідають, що у Грузії, коли тривала боротьба з корупцією, той, хто давав хабара, отримував термін більший, ніж той, хто його брав. Це стримувало потенційних хабародавців.

«Коли  хочемо залучити інвестиції, передовсім маємо плекати національного інвестора. Іноземний інвестор прийде у країну тоді, коли побачить, що національний тут вкладає гроші. А коли люди не довіряють власній країні, то чому це мають робити іноземці?» — зазначив представник Української бізнес-палати Олег Березюк.  За його словами, за наявності політичної волі керівників держави будь-яку реформу можна провести швидко, зокрема створити сприятливі правила і для внутрішнього, і для іноземного інвесторів.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua