"Добротне взуття захистить від хвороб"

27 листопада 2015

Як зробити, щоб негода не зіпсувала ваших планів та здоров’я? У першу чергу треба подбати про «правильне» взуття. Від того, наскільки воно добротне і якісне, залежатиме ваше самопочуття – особливо в зимові заметілі й відлиги. Надійні черевики чи чобітки допоможуть навіть… не підчепити вірус грипу чи таку дошкульну застуду. Так-так, пригадайте, як саме переважно у вас починається нежить та грип? Правильно – перемерзлі та змоклі ноги.

За порадою щодо вибору взуття я звернувся в першу чергу не до продавців у взуттєвих магазинах (їм аби продати – розхвалять будь-що), а до знайомого майстра із взуттєвої майстерні. Пан Микола Онуфрійчук, який багато років справно обслуговує увесь мій мікрорайон, про якість чобіт та туфель знає чудово – одразу оцінить, яка пара прослужить десяток років, а яка розклеїться й розійдеться по швах у першу ж сльоту.

Зекономити можете на дешевих джинсах чи сумку купити з дерматину, а на взутті гріх економити! – запевняє майстер. – Інакше щоразу доведеться купувати нову пару, бо дешеве взуття снігова каша з сіллю так роз’їдає, що воно навіть ремонту не підлягає. Тому раджу брати взуття перевірених фірм. Фірмове взуття виготовляють за зовсім іншою технологією, ніж «ширвжиток». Тому воно довговічне, ноги у таких черевиках не пітніють, і воду вони не пропускають.

Непрофесіоналу, за словами майстра-взуттєвика, складно, але під силу перевірити важливі деталі в обраній парі чобіт чи черевиків. Навіть якщо вони шкіряні, врахуйте, що якість шкіри буває різною. Занадто тонка чи неправильно оброблена може не прожити й одного сезону. Уважно огляньте взуття зсередини. Задник має бути дуже щільним, на ньому й на устілках не має відчуватися жодних зморщок і нерівностей.

Ще одна важлива перевірка – неодмінно взуйте обидва черевики чи чоботи перед покупкою і походіть у них по магазину перед покупкою. У добротному взутті вашим ногам буде зручно: підошва амортизує, устілка повторює контур стопи, ноги ніби самі просять руху. Такий ефект забезпечують найсучасніші технології виробництва взуття, «підробити» чи «імітувати» його неможливо. 

Олена ШЕКЕТА
для «Урядового кур’єру»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua