"Добровольців — у поліцейські"

Олена ОСОБОВА
8 грудня 2015

Реформування правоохоронної системи Луганщини відбуватиметься за особливою схемою, бо виклики, які постають перед поліцією в регіоні, де проходить АТО, не можна порівняти із ситуацією на інших територіях. Про це заявив днями на прес-конференції  начальник Головного управління Національної поліції в Луганській області Юрій Покиньборода.

Головна проблема поліції в області — некомплект особового складу. У прифронтових населених пунктах немає навіть відділення поліції. Наприклад, в Гірському, Золотому, Тошківському на 35 тисяч жителів усього лише два дільничних інспектори. Зараз терміново потрібно провести ревізію справ, що не були розкриті з тих чи тих причин.

Начальник Головного управління Національної поліції в Луганській області Юрій Покиньборода виступив з ініціативою про проведення віче та звітності на ньому представників нової поліцейської служби перед людьми. Фото надане прес-службою ГУ Національної поліції

«Станом на сьогодні некомплект співробітників у поліції області становить 1007 осіб, — розповів Юрій Покиньборода. — Але є дуже багато хлопців, колишніх бійців добровольчих батальйонів, які хочуть перевестися на службу в нашу область, бо ми раніше служили разом. Але нині чинний наказ щодо заборони таких переводів доти, поки ми не розберемося на місцях з переатестацією працюючих співробітників».

Як поставляться до такої сміливої ініціативи, зокрема жителі області, адже саме на Луганщині прокуратура розслідувала кримінальні справи, пов’язані з бійцями добровольчих батальйонів «Айдар» та «Торнадо»? Однак начальник Головного управління Національної поліції в Луганській області заявив, що має намір просити керівництво Національної поліції зробити виняток області і дозволити приймати до лав поліції колишніх бійців батальйонів. Він упевнений, що нові сили зуміють завоювати авторитет у місцевого населення — саме задля цього він і запропонував таке нововведення.

«У нашій області місцеві жителі зможуть обговорювати проблеми власних населених пунктів на віче, — каже Юрій Покиньборода. — Ми вирішили розробити графіки проведення таких заходів у всіх районах. Мета віче — зібрати місцевих жителів, вислухати, а потім робити висновки про те,  чи добре працює поліція в районах, селах, містах Луганщини. Ми не маємо наміру відновлювати втрачений авторитет правоохоронних органів, ми зароблятимемо новий. Є нова структура, є нові люди, тож і авторитет зароблятимемо по-новому».

Щоб заходи не перетворилися на формальність, серед учасників віче завжди буде й співробітник внутрішньої безпеки управління поліції. Тож усе, про що йтиметься на віче, фіксуватимуть на відео та протоколюватимуть, аби знати, що саме непокоїть людей. За словами Юрія Покиньбороди, не залишилися поза увагою й ризики подібних заходів: «Ми розуміємо, що на віче можуть прийти психічно неврівноважені люди, демагоги та провокатори. Є населені пункти, де багато проросійськи налаштованих громадян. Будемо перевиховувати». Перше таке віче вже відбулося в селі Підгорівка Старобільського району. Під час заходу жителі акцентували на проведенні поліцейськими, а саме дільничним інспектором старшим лейтенантом поліції Костянтином Царевським профілактично-роз’яснювальної роботи серед громадян та якісного розгляду їхніх звернень. Усім відомо, що в сільській місцевості дільничний це не лише поліцейський, а й психолог і оперативник.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua