"Донецьке вугілля у Південній Америці"

Павло КУЩ
24 березня 2012

ВЕРШИНА.  Команда донецьких альпіністів здійснила сходження на найвищу в Південній Америці гору Аконкагуа (6962 метри). Учасники експедиції навіть провели на маківці гори символічний футбольний матч, а також вже традиційно на знак поваги до гірняцької праці залишили на підкореній вершині капсулу з вугіллям із шахт Донеччини.

Мандрівка до Південної Америки стала своєрідним тренуванням та підготовкою перед сходженням на найвищу гірську вершину планети Еверест (8848 метрів), що відбудеться в квітні-травні. За словами керівника експедиції, президента Донецької обласної федерації альпінізму, майстра спорту міжнародного класу Сергія Ковальова, підкорення Евересту буде присвячене 80-річчю Донецької області та фінальній частині Євро-2012. Зокрема піднявшись на пік світу, альпіністи для підтримки вітчизняної збірної з футболу  хочуть тут зробити символічний удар по м’ячу.

У рамках проекту «Вугілля Донбасу на вершинах світу», що стартував у 2007 році, донецькі альпіністи побували на багатьох гірських маківках, серед яких Говерла, Монблан, Ельбрус, Еверест. А ще вони стали першопрохідцями на окремі, колись безіменні вершини. Приміром, у 2009 році, підкоривши п’ятитисячник у Тянь-Шані, дали йому назву «Пік шахтарів України».  А за рік здійснили перше сходження на одну з гір Антарктиди (3126 метрів), яку запропонували назвати «Пік Донбасу».    



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua