"Допінг більше не заскочить зненацька"

25 березня 2016

Днями Україна увійшла до списку країн, які відповідають Всесвітньому антидопінговому кодексу. Рішенням Ради засновників Всесвітньої антидопінгової агенції (ВАДА) Національний антидопінговий центр України з 18 березня 2016 року належить до організацій, діяльність яких відповідає Всесвітньому антидопінговому кодексу ВАДА, повідомляє прес-служба НОК України.

Таке рішення стало підсумком проведеної роботи щодо реалізації рекомендацій за підсумками візиту ВАДА до Києва у вересні 2015 року, що мала на меті покращити антидопінгову програму України у частині використання ВАДА-акредитованих лабораторій для аналізу проб спортсменів, впровадження та визнання федераціями з різних видів спорту Антидопінгових правил.

Упродовж останніх місяців Міністерство молоді та спорту за участі Національного олімпійського комітету, Національного антидопінгового центру та профільних юристів розробило проект нової редакції Закону України «Про антидопінговий контроль у спорті», який було погоджено із зацікавленими міністерствами та відомствами і узгоджено з ВАДА. Найближчим часом проект буде підготовлено до розгляду в Комітеті молодіжної політики, спорту та туризму Верховної Ради для внесення на голосування в сесійну залу.

Після погодження з ВАДА центр затвердив Антидопінгові правила, до яких приєдналися всі національні федерації, та уклав угоду з провідною ВАДА — акредитованою антидопінговою лабораторією м. Кельн (Німеччина), і всі проби передають для аналізу саме до цієї наукової установи.

Національний антидопінговий центр підтримував контакт з відділом дотримання Кодексу та правових питань ВАДА у частині інформування про поточну роботу центру і за іншими напрямами (становлення дисциплінарної та апеляційної антидопінгових комісій, реалізація освітніх програм, діяльність комітету з терапевтичного використання).

Отже, з огляду на усунення Україною основних зауважень до антидопінгової діяльності в розрізі вимог Кодексу ВАДА 2015 року, Рада засновників ВАДА ухвалила історичне для нашого спорту рішення про визнання антидопінгової діяльності України такою, що відповідає Всесвітньому антидопінговому кодексу. 

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua