"Допомога зайвою не буде"

Микола ПЕТРУШЕНКО
1 червня 2012

НА ЧАСІ. Останнім часом в Україні чимало робиться для контролю за препаратами. Однак недостатньо. Це визнають і фахівці, і пацієнти. Що і як можна зробити, аби надійність зростала? Про це йшлося на засіданні «круглого столу» «Ліки для українських пацієнтів — гарантія якості», який зібрав у столиці представників громадських організацій, що представляють інтереси пацієнтів, Міністерства охорони здоров’я  та фармацевтичної індустрії.

Всі вони були єдині в тому, що медичні препарати, які закуповуються за кошти державного бюджету, повинні мати підтверджену міжнародними стандартами якість та бути безпечними для пацієнтів.

До сьогоднішнього дня прекваліфікація Всесвітньої організації охорони здоров’я не є обов’язковою умовою при здійсненні закупівель АРВ- та протитуберкульозних препаратів за кошти державного бюджету.

З огляду на те, що за рахунок бюджетних коштів закуповується більша частина препаратів (83% АРВ-препаратів і майже 50% протитуберкульозних), учасники зустрічі вважають за необхідне  запровадити прекваліфікацію ВООЗ як обов’язкову медико-технічну вимогу до закупівлі лікарських засобів для лікування хворих на ВІЛ-інфекцію/СНІД та туберкульоз починаючи з 2015 року. Перехідним періодом визначили 2013—2014 роки. У перехідний період при державних закупівлях преференції надавати препаратам, прекваліфікованим ВООЗ.

Чи не ускладнить це процедуру, чи не призведе така вимога до подорожчання ліків?

— Ні, — відповів голова ради дорадчих спільнот з питань доступу до лікування в Україні Дмитро Шерембей. — Чому пропонуємо звернутися до Всесвітньої організації здоров’я? ВООЗ готова проводити безплатно прекваліфікацію ліків у країнах, де виникають проблеми з якістю. Оскільки ця проблема в нашій державі дуже актуальна, то така допомога нам зайвою не буде.

Учасники зустрічі направили відповідну резолюцію в Міністерство охорони здоров’я. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua