"Дорожники Вінниччини готові до хурделиць та ожеледиці"

Олег ЧЕБАН
20 сiчня 2012

ПРОФІЛАКТИКА. На Вінниччині  цієї зими деінде розквітли підсніжники, проте біла королева схаменулася і взялася порядкувати по-звичному. Більше за дітей снігові, що випав в останні дні, раді селяни, адже з другої декади серпня минулого року (за винятком жовтня) в області  було мало опадів. Річки наповнені нижче багаторічних рівнів, вологість ∂рунту низька. І за морозів снігова ковдра стала кожухом для озимих культур. Керівник Вінницького обласного центру з гідрометеорології Марія Кощавка прогнозує зниження температури та водночас зауважує, що протягом останніх років зими стали нестабільними, з частими відлигами. «За прогнозами, ця теж такою буде. Тому треба бути готовими до можливості складних ситуацій на автодорогах», — зазначила вона.

 Водії  вже прислухалися до застережень і порад Державтоінспекції в області, зокрема поміняли шини на зимові  та й на дорогах стало менше легкових автомобілів.  А тим, хто сідає за кермо, можуть стати у пригоді поради, як уберегтися від переохолодження та обмороження організму, які розмістило на своєму сайті управління МНС в області. Отож зима таки прийшла.

Що вона буде, у місті  знали ще в листопаді: вже тоді комунальні служби міста мовою цифр засвідчили свою готовність до хурделиць та ожеледиці.  А яка ситуація в цілому по області? Мережа доріг в області з твердим покриттям становить 8982 км, у тому числі I та II  категорії — 472 км.  Зі слів начальника відділу оперативного реагування УМНС в області Сергія Бортновського, схема взаємодії  між різними службами  відпрацьована роками. «У нашому аварійно-рятувальному загоні спеціального призначення є інженерна спеціальна техніка — тягач, машина для очистки снігу, крани тощо. Ми можемо залучати їх на ліквідацію ситуації на дорогах біля обласного центру. А у районах ми не маємо такої техніки і там відповідальність за стан доріг несуть комунальні служби та райавтодори. Наше завдання — скоординувати усі сили. Діємо спільно», — зазначив він.

Райавтодори є у кожному районі. Себто їх 27. Крім того, 5 шляхо-експлуатаційних дільниць обслуговують дороги державного значення М-12 (Львів — Кіровоград — Знам’янка) та М-21 (Житомир — Могилів-Подільський).  Директор ДП «Вінницький облавтодор» Юрій Штейко повідомив, що ситуація на дорогах в регіоні повністю під контролем. До зими техніку було відремонтовано на 95%. Заготовлено 56 тис. т  посипної суміші. В усіх підрозділах складено  графік чергування. Наприклад, у кожному райавтодорі цілодобово чергують інженерно-технічний працівник, 2 механізатори та водій. Останній, за потреби, доставить з дому механізаторів та водіїв з населених пунктів у будь-яку пору доби. «Техніку з інших підприємств ми не залучаємо, бо маємо достатньо своєї, — зауважив він. — На випадок переметів маємо у Жмеринці потужний ротор, який бере двометровий шар снігу. Дороги посипають сучасні диско-розкидачі. У минулі вихідні, коли пішов сніг, наші люди працювали цілодобово. Ми вже використали 10 тис. т  посипної суміші. Тому поповнюємо її про запас. А оскільки в райавтодорах пального мало, домовилися на заправках у кожному районі брати у них пально-мастильні матеріали,  якщо у цьому виникне потреба через погодні умови. Потім з ними розрахуємося. З початку зими в області жодної ДТП з нашої вини не було».

Останнє підтвердив і начальник служби профілактичної роботи УДАІ УМВС в області Володимир Мотичко. «Служба організації доріг, яка є в УДАІ, цілодобово моніторить ситуацію. Автошляхи своєчасно посипають. На сьогоднішній день скарг щодо цього не було», — запевнив він.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua