"Дослідження: Рівень моря у ХХ ст. різко піднявся"

23 лютого 2016

Міжнародна група вчених заявила, що в XX столітті рівень моря піднімався значно швидше, ніж в будь-якому з 27 попередніх століть, передає УНН з посиланням на Proceedings of the National Academy of Sciences.

Згідно з дослідженням, за XX ст. рівень моря піднявся на 14 см. На думку вчених, це безпосередньо пов'язано з глобальним потеплінням, без якого цей показник був би як мінімум вдвічі нижчим.

Дослідники стверджують, що темпи підвищення рівня моря почали різко зростати після завершення Малого льодовикового періоду і з початком промислової революції у XIX ст. Вони також вважають, що в нормальних екологічних умовах рівень Світового океану в минулому столітті зріс би на 7 см.

На попередньому етапі кліматичного циклу, між 1000 і 1400 мм, рівень Світового океану опустився на 7,5 см, що відповідало зниженню середньорічної температури повітря приблизно на 0,2 градуса Цельсія, кажуть вчені.

Зараз середня температура по планеті приблизно на 1 градус вище, ніж в кінці XIX ст.

Крім того, йдеться в дослідженні, не унеможливлюють й варіант, при якому рівень моря навіть опустився б, нехай і не більше ніж на три см. У нинішніх же умовах можливий варіант, при якому рівень Світового океану почне підніматися ще швидше, ніж зараз.

Про зв'язок глобального потепління з підвищенням рівня моря було відомо і раніше, однак досліджень, що охоплювали майже три тисячі років, до теперішнього часу не було. Під час роботи над ним вчені проаналізували дані, отримані під час археологічних досліджень по всьому світу. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua