" Доступна іпотека розв’яже житлову проблему"

5 травня 2012

АКТУАЛЬНО.  «У житлові довгобуди, які з’явилися з початком світової фінансової кризи вкладено значні кошти громадян. Запровадження дешевої іпотеки та залучення коштів для завершення таких об’єктів розв’яже житлову проблему не тільки для учасників нової іпотечної програми, а й для сотень інвесторів власного житла», — наголосив на урядовому брифінгу міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Анатолій Близнюк, коментуючи прийняття Кабінетом Міністрів програми «Доступне житло».

Він повідомив, що об’єкти житлового будівництва відбиратимуть та контролюватимуть місцеві органи влади, а їхній перелік затверджуватиме Міжвідомча комісія при Мінрегіоні. У програмі будуть задіяні банки І та ІІ групи відповідно до критеріїв Нацбанку. Це — 36 найбільших установ із розвиненою мережею місцевих відділень.

Як повідомляє прес-служба Мінрегіону, перший внесок позичальника становитиме не більше 25% від суми кредиту, максимальна ставка на момент видачі кредиту — 16% річних, з яких держава буде компенсувати 13%, тобто громадянин платитиме тільки 3% річних. Компенсація частини відсоткової ставки за кредитом проводитиметься місцевими органами влади на особистий рахунок людини через органи казначейства. Термін кредитування — 15 років, термін часткової компенсації — 10 років. Нормативна площа — 40 кв. метрів на одну людину або на сім’ю з двох осіб, плюс 18 кв. метрів на кожного наступного члена сім’ї, але не більше 58 кв. метрів. 

Нормативна вартість 1 кв. метра житла встановлюється для: Києва — 7 тис. грн, Київської області, обласних центрів та Севастополя і Сімферополя — 5 тис. грн, інші населені пункти — до 4 тис. грн. Для населених пунктів, які розташовані у 15-кілометровій зоні від Києва, Севастополя, Сімферополя та обласних центрів, розрахункова вартість житла може бути збільшена на 10%. Допускається перевищення нормативної площі та розрахункової вартості житла не більш як на 25%.

Основні вимоги до потенційного учасника — необхідність поліпшення житлових умов і платоспроможність. Встановлено верхню і нижню межі платоспроможності для громадян-учасників програми. Верхня межа — середній максимальний річний дохід сім’ї з трьох осіб 400 тис. грн. Нижня межа — середній мінімальний річний дохід сім’ї з трьох осіб по Україні 55 тис. грн. У період отримання часткової компенсації квартира повинна бути основним місцем проживання позичальника. Людина не має право відчужувати або здавати в оренду квартиру протягом усього часу отримання державної компенсації.

Щоб взяти участь в програмі, потрібно звернутися в один з банків із переліку і подати мінімально необхідний набір документів. Після цього банк аналізує кожен об’єкт, розглядає можливість видачі кредиту і разом з відповідними підрозділами облдержадміністрацій відпрацьовує можливість отримання громадянином часткової компенсації за таким кредитом. Далі людина обирає конкретну квартиру в конкретному будинку (відібраному міжвідомчою комісією при Мінрегіоні згідно з пропозиціями місцевих держадміністрацій) і підписує два договори: один на купівлю квартири (учасник програми, банк, забудовник), другий — на виплату компенсації (учасник програми, банк, місцева державна адміністрація).

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua