"Довгий шлях до дому"

Іван ШЕВЧУК
24 вересня 2015

Напередодні Дня міста, що його Одеса відзначила 2 вересня, люди отримали подарунок, про який мріяли роками. Зусиллями міської влади дві висотки на розі вулиць Марсельської та Дніпропетровської дороги, котрі будівельна компанія «Альянс» покинула ще 8 років тому на етапі 70% готовності, здали в експлуатацію. 219 сімей нарешті заселилися у свої квартири. Символічні ключі новоселам вручили міський голова Геннадій Труханов та керівники будівельних компаній, що взяли участь у завершенні зведення висоток.

А через 10 днів, 11 вересня, новосілля святкували чергові 112 родин, які чекали на квартири у ще одній недобудованій альянсівській 16-поверхівці, залишеній у стані напівготовності на вулиці Висоцького.

Завершення цієї будови Геннадій Труханів назвав «новою перемогою над розрухою і несправедливістю». Це була четверта недобудова компанії «Альянс», яку здали в експлуатацію цьогоріч.

Про тернистий шлях, котрий привів до цього щасливого фіналу, «УК» писав неодноразово. Надія на благополучну розв’язку означилася рік тому. Тоді одеська міськрада ухвалила рішення про добудову заморожених об’єктів цієї компанії. Аби розв’язати проблему, міськрада частково відмовилася від своєї частки на кількох об’єктах на користь будівельних компаній, яких таким чином заохотила взятися за добудову покинутих непорядними колегами об’єктів.

Слід зауважити, що муніципалітет впорався із завданням у визначений строк — будинки потрібно було здати в експлуатацію саме у вересні. В умовах нинішньої нестабільності в країні люди боялися, що у разі невдачі довгоочікуване новосілля знову доведеться відкласти на невизначений термін. Тепер ці побоювання позаду, принаймні для понад трьох сотень сімей у селищі Котовського. Загалом упродовж 2014-2015 років майже 1000 сімей отримали дах над головою завдяки завершенню робіт на недобудовах. Уже цієї осені очікується завершення будівництва житлового будинку в мікрорайоні Південний, відновлено роботи на трьох проблемних об’єктах, будівництво яких розпочали ще 2006 року.

Задоволені новосели заходять до своїх домівок. Фото автора

Не зловживатимемо райдужними тонами, адже загальна площа одеських недобудов колосальна — вона перевищує мільйон квадратних метрів. Деякі об’єкти покинуті на рівні котловану. Зменшити обсяг цієї прірви міській владі вдалося приблизно лише на 5%. Утім, це значно більше, ніж нуль, продемонстрований мирного 2013-го. Тож можна сподіватися, що у разі нормалізації життя у країні темпи завершення недобудов можуть зрости — за допомогою активізації будівельного бізнесу та посилення бюджетних можливостей міста.

Наразі просто констатуємо маленьке диво, що реально сталося для кількасот одеситів. Вони вдячні мерії за те, що допомогла їм отримати ще бозна коли куплене житло, і щиро зичать такої самої щасливої розв’язки понад десяти тисячам своїх вчорашніх братів по нещастю.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua