" Довгоочікувана знижка: нарешті домовилися"

Олег ГРОМОВ
1 липня 2015

29 червня прем’єр-міністр Російської Федерації Дмитро Медведєв підписав постанову уряду своєї країни про розмір вивізного мита при поставках газу в Україну в третьому кварталі 2015 року.

Знижка, яку надає уряд Росії з 1 липня, становить 40 доларів за тисячу кубометрів. Тож ціна блакитного палива у третьому кварталі 2015-го буде подібною до вартості у другому: 247,18 долара за тисячу кубометрів.

В уряді РФ пояснили, як розраховували знижку на газ останніми місяцями. Так, з листопада 2014 року по кінець другого кварталу 2015-го знижку надавали за формулою: 30% контрактної ціни, але не більш як 100 доларів за тисячу кубометрів палива. Оскільки тоді контрактна ціна була вищою за 333,33 долари за тисячу кубометрів, на практиці знижка становила 100 доларів. У відсотковому вигляді у першому кварталі 2015 року знижка була приблизно 23%, а у другому — 29% контрактної ціни. У третьому кварталі 2015 року цей показник становитиме 14%.

У цей період «Газпром» постачатиме газ в Україну за передоплатою із можливістю сплати одним або кількома платежами. До того ж російський газовий гігант відправив «Нафтогазу України» оферту про підписання доповнення до чинного контракту купівлі-продажу палива в 2009—2019 роках.

Нагадаємо, що у газових перемовинах Києва і Москви на минулому тижні був камінь спотикання, який загальмував процес обговорення знижки для нашої країни. Одним з варіантів її надання було скасування експортного мита на газ, який постачають в Україну. Другим варіантом, який озвучило керівництво РФ, стали гарантії Києва на закупівлю конкретних обсягів газу. Проте українська сторона категорично відмовилася приймати такі умови російського газового монополіста.

Експерт у сфері енергетики колишній прес-секретар «Нафтогазу України» Валентин Землянський зазначив, що для успішного проходження зими наша країна повинна закачати у сховища приблизно 12 мільярдів кубічних метрів газу. Як вважає аналітик, 9—10 мільярдів кубометрів буде закачано саме у третьому кварталі цього року.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua