"Довіра до поліції народжується в постійній праці"

Катерина МАЦЕГОРА
24 лютого 2016

У Харкові відучора розпочали роботу групи швидкого реагування патрульної поліції. Церемонія їхнього запуску відбувалася за участі Прем’єр-міністра Арсенія Яценюка. Даючи настанову новопризначенцям, глава уряду зазначив, що Харків — третій регіон, де розпочинають роботу групи швидкого реагування патрульної поліції. Вони успішно працюють ще на Київщині та у Львові.

Арсеній Яценюк наголосив, що групи швидкого реагування прибуватимуть на виклик жителів Харкова за сім хвилин, а по області, у сільських районах — упродовж 20 хвилин. Міністру внутрішніх справ Арсену Авакову та голові представництва Європейського Союзу в Україні Яну Томбінському він висловлював окремі слова подяки: «Ми маємо як політичну волю від міністра і міністерства, так і фінансування й технічну допомогу від Європейського Союзу, щоб українська поліція виконувала свою функцію».

У Харкові буде презентовано й нову електронну систему контролю за безпекою для місцевої поліції, яку створено за допомогою волонтерів, МВС і за сприяння європейських партнерів. «Це інша система. Система, де є сильний поліцейський, який підкріплений новою технікою, інформаційними технологіями і який повинен бути захищений всією правоохоронною і суддівською системою країни, якщо він чесно і справедливо виконує свій обов’язок перед країною», — передає слова Прем’єра департамент інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату Кабміну.

Окремо йшлося про те, що уряд наполягає на незалежному, політично незаангажованому, чесному й прозорому розслідуванні стосовно одного з українських поліцейських, який виконував свій обов’язок, був на службі і здійснював заходи при виконанні посадових обов’язків, а зараз замість правопорушників перебуває під слідством.

Арсеній Яценюк розповів присутнім, що нині він очікує від Президента й парламентаріїв пропозицій щодо кадрової комісії з призначення директора Державного бюро розслідувань. Цей орган потрібен для розбудови нової правоохоронної системи країни. А брак кандидатур для конкурсної комісії глава уряду сприймає за зволікання зі створенням «нового, незалежного, не пострадянського, а проєвропейського Державного бюро розслідувань». Його він назвав другим елементом у ланцюжку створення нової чесної правоохоронної системи.

Глава уряду також наголосив на необхідності оновлення судової системи. Саме тому робота поліції повинна мати результати як через неупереджене і об’єктивне розслідування, так і через судові вироки.

«Ми зробили перший крок у формуванні судової системи, яка підлягає оновленню — новими правилами і процедурами та новим суддівським корпусом», — продовжив тему Арсеній Яценюк, наголосивши при цьому на потребі ухвалення парламентом відповідних змін до Конституції, нових законів про статус суддів і судоустрій.

Що ж до патрульної поліції, то вона почне повноцінну роботу в 29 містах України не раніше червня. Про це заявив під час брифінгу в Харкові після інструктажу груп швидкого реагування поліції міністр внутрішніх справ Арсен Аваков. Він нагадав, що 22 лютого свою роботу розпочала патрульна поліція у Вінниці, яка стала 14-м містом, де з’явилися поліцейські патрулі. «Поступово, крок за кроком усі області підуть цим шляхом», — резюмував міністр.

А голова представництва ЄС в Україні Ян Томбінський під час інструктажу груп швидкого реагування нової поліції заявив, що Європейський Союз робить усе, щоб Україна стала сильною і стабільною державою.

«Запевняю пана Прем’єр-міністра і всіх українських партнерів, що Європейський Союз стоїть на боці України, допомагає і фінансовою, і експертною допомогою», — цитує УНІАН слова дипломата. А ще ЄС зацікавлений у тому, щоб відновити довіру суспільства до поліції в Україні. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua