"Друге і третє серце має кожен з нас"

15 сiчня 2016

Наше здоров’я залежить від кровообігу. Кровообіг залежить від того, наскільки багато ми рухаємося. Тому щойно ми підвищуємо рівень фізичної активності, то за кілька днів відчуємо себе краще. Чому так відбувається? 

У кожного з нас є не одне серце, а три. Три умовних «серця» забезпечують перекачування крові в судинах, стверджує головний лікар природно-оздоровчого комплексу «Буковинська черешенька» Юлія Шеренговська. За її словами, один лише м’язовий мішечок розміром з кулак не міг би безперестанку проганяти кров величезною системою судин. Адже довжина усіх судин нашого тіла – 100 тисяч кілометрів, тобто у 2,5 рази більше за екватор.

Тому на допомогу приходить друге «серце» – наші м’язи. Так, саме м’язи женуть кров судинами, і у першу чергу м’язи ніг. Для системи кровообігу найскладніше завдання – підняти кров проти сили тяжіння, з ніг догори. Саме м’язи ніг допомагають це зробити. 

Чому так важливо ходити й бігати? Справа в тому, що усі судини, якими кров тече знизу вгору (вени), розташовані між м’язовими волокнами. Коли людина робить крок, м’язи ніг скрочуються, вена стискається з м’язевими волокнами і завдяки цьому кров піднімається вгору. 

Що відбувається, якщо людина постійно сидить, стоїть чи робить лише невеликі кроки, наприклад як більшість жінок на кухні? Серце не може впоратися з перекачуванням усієї крові, тому вмикається захисний механізм під назвою артеріо-венозний анастомоз (АВА). Тоді кров просто не доходить до усіх потрібних органів, а перекачується з артерії у вени через дрібне судинне русло. Для серця це добре – адже шлях крові значно скорочується. Натомість для тих тканин та органів, до яких свіжа кров не доходить, це дуже погано. До них не надходить кисень та поживні речовини, а шлаки накопичуються. Процес старіння прискорюється, кровообіг послаблюється, зменшується маса м’язів. Усе це наслідок малорухливого способу життя. 

Підраховано: якщо три дні поспіль ви не мали достатньої фізичної активності, це означає, що увімкнувся механізм захисту, завдяки якому організм економить від третини до двох третин кровообігу.

Саме мережа дрібних судинок-капілярів і є третім «серцем», тобто третім способом перекачування крові в організмі. 

Василь ДОЛИНЯНСЬКИЙ 
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua