"Двадцять мільярдів — реальна цифра"

8 травня 2012

СПІВПРАЦЯ. Україна та Туреччина мають усі можливості для збільшення двостороннього товарообігу. На цьому наголосив Прем’єр-міністр Микола Азаров під час зустрічі  з віце-прем’єр-міністром Туреччини Алі Бабаджаном.

«Наш товарообіг сягав 8 млрд доларів. Зараз він трохи зменшився, але наш Президент і ваш Прем’єр-міністр поставили завдання довести взаємну торгівлю до 20 млрд доларів. Я думаю, що це реальна цифра», — зазначив Микола Азаров.

Він підкреслив, що цьому сприятиме  зокрема укладення угоди про створення зони вільної торгівлі між Україною і Туреччиною. За словами глави уряду, у ході підготовки цього документа будуть вирішені проблемні питання у двосторонніх відносинах. Зокрема Микола Азаров зазначив, що українські підприємці скаржаться на жорсткі бюрократичні процедури на турецькій митниці. А в угоді про ЗВТ будуть передбачені заходи для швидкого розв’язання проблем, що виникатимуть на митниці.

Прем’єр-міністр також поінформував, що у червні відбудеться візит голови Державної митної служби Ігоря Калєтніка до Туреччини, під час якого обговорюватиметься й питання спрощення митних процедур.

У свою чергу Алі Бабаджан погодився з українським Прем’єр-міністром щодо можливості значного збільшення товарообігу, додавши, що у керівництва двох держав є політична воля для завершення роботи над угодою про ЗВТ до кінця цього року.

Сторони також домовились активізувати співпрацю у будівельній, енергетичній та транспортній галузях, зокрема обговорити питання відкриття прямого авіасполучення між Києвом і Анкарою.

Крім того, Микола Азаров заявив, що Україна готова брати активну участь у будівництві Трансанатолійського газопроводу. «Для нас співпраця в галузі енергетики є надзвичайно важливою, оскільки ми зараз активно займаємося диверсифікацією поставок газу. Тому ми надзвичайно уважно слідкуємо за вашими переговорами з Азербайджаном стосовно будівництва Трансанатолійського газопроводу. Більш того, ми готові брати участь у цьому проекті. Я маю на увазі й фінансову складову. Ми також готові постачати труби, компресори та все необхідне обладнання», — сказав глава уряду.

Він наголосив на тому, що Україна і Туреччина могли б серйозно координувати свої зусилля у галузі енергетики. Микола Азаров запропонував обговорити співпрацю у цій сфері під час четвертого засідання двосторонньої робочої групи з питань енергетики у Києві, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

У свою чергу віце-прем’єр-міністр Турецької Республіки зазначив, що Україна та Туреччина мають значний потенціал для активізації співпраці в енергетичній галузі. Він також додав, що питання участі України у будівництві Трансанатолійського газопроводу обговорюватиметься на засіданні робочої групи. 

Відділ новин  
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua