"Двадцять восьмими будуть…"

Оксана ГОЛОВКО
24 сiчня 2012

ВОЛЕВИЯВЛЕННЯ. Хорвати підтримали вступ до ЄС на референдумі. «Це історичне рішення... можливо, поворотна точка у нашій історії», — так прокоментував голосування своїх співвітчизників на референдумі  щодо вступу Хорватії  до Європейського Союзу прем’єр-міністр країни Зоран Мілановіч.

Після підрахунку понад  99% голосів хорватська влада оголосила, що вступ до ЄС підтримали майже дві третини тих, хто проголосував. Водночас офіційний Загреб розчарований  низькою явкою: на вибори прийшли лише близько 44% виборців, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Ще до референдуму сумнівів у його позитивному результаті майже не було. Опитування громадської думки свідчили: приєднання підтримують близько 60% хорватів, так само як і всі ключові політичні партії,  а також — сербська меншина. Прихильники наполягають на тому, що членство у ЄС стане найкращою опцією для Хорватії у довготерміновій перспективі, адже нині країна потерпає від багатьох економічних проблем, зокрема і від високого безробіття.

Майбутнє в Євроспільноті не всі бачать крізь рожеві окуляри. Фото з сайту dayfile.com

У свою чергу противники вступу попереджають, що ЄС є не представницькою демократією, а бюрократичною фортецею, в якій Рада слухняно підписує закони, підготовлені Комісією. Вони також висловлюють стурбованість стосовно того, що Хорватія після вступу буде змушена скоротити своє сільськогосподарське виробництво. Крім того, хорватам в наступні 7 років не дозволятимуть працювати в країнах ЄС, а узбережжя Адріатичного моря продадуть іноземцям.

Опоненти вступу Хорватії до ЄС побоюються втрати суверенітету лише через два десятиліття після здобуття Загребом незалежності. У Євросоюзі ж позитивно сприйняли результати референдуму. Як відомо, Хорватія підписала угоду про вступ до ЄС минулого року, втім приєднання Загреба ще мають схвалити всі 27 держав-членів ЄС.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua