"Джазовий фестиваль у Бердянську зібрав рекордну кількість учасників "

Наталя ЗВОРИГІНА
10 серпня 2011

МУЗИЧНА ТУСОВКА

Лідером чотиригодинного марафону на ювілейному «Джаз-форумі-2011» була молодь 

Джазмени з Донецька, Маріуполя, Краматорська, Запоріжжя,  Сімферополя та Москви не змінюють місце літньої зустрічі на Приморській площі в невеличкому курортному містечку Запорізької області вже 5 років поспіль. Нинішній джазовий фестиваль у Бердянську зібрав рекордну кількість учасників. Це свідчить, вважає один з його організаторів, продюсер В’ячеслав Самойлов, що джазовий рух в Україні зростає.

Головним досягненням і справжньою родзинкою бердянського джаз-фесту музичні експерти вважають відкриття нових імен. Молоді справді не пасли задніх, а, як кажуть, давали джазу! У першій частині джаз-марафону із символічною назвою «Калейдоскоп» справді «запалювали» «Quite A Band» із Бердянська.

— Все, що хочу розповісти про себе — про свої думки, почуття, — можу висловити саме за допомогою джазу, — зазначає учасниця гурту Ганна Костенко.  — Це музичний стиль вільної людини.

Численна публіка вщент заповнила міську площу, де просто неба на євро-сцені відбувався концерт, і запальними оплесками зустрічала виступи Анатолія Верешагіна (Москва), «Stanlight» (Запоріжжя), «Ме?лос» (Сімферополь), «Horns Ahead Jazz Band» та «Interplay Quar?tet»(Донецьк).

Порадували прихильників джазу своїми виступами і спеціальні гості — визнані авторитети в музичних колах на всьому пострадянському просторі Костянтин Горбатенко, Олександр Худяков, Дмитро Косинський.

Приємним сюрпризом для всіх бердянців стала гра на ударних у  місцевому гурті «Азовська чайка» (під орудою Володимира Жуковського) їхнього колишнього земляка, екс-мера Бердянська, а нині киянина, народного депутата Валерія Баранова. Джазовою музикою він захоплюється все життя. Щоб вдало виступити на традиційному бердянському джаз-фесті, брав приватні уроки у провідних столичних музикантів-ударників.

— Послухайте місцевих музикантів, почуйте, як реагують на цей музичний стиль жителі містечка, і ви переконаєтесь, що більше ніде так не люблять джаз, як у Бердянську, — наголосив спеціальний гість фестивалю із Києва, заслужений діяч мистецтв України, композитор Олександр Жилінський.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua