"Екологічні наслідки пожежі під Києвом"

15 червня 2015

На нафтобазі поблизу Василькова вже понад тиждень триває пожежа, і чиновники попереджають про можливе забруднення повітря у цьому районі.

Токсичний дим 

«Це не треба сприймати просто як дим. Це отруйні токсичні речовини у більшій чи меншій концентрацій», — каже голова Всеукраїнської екологічної ліги Тетяна Тимочко про пожежу на нафтобазі.

За словами еколога, загрозу становлять викиди отруйних речовин, які відбуваються під час згорання нафтопродуктів. «Це сполуки ванадію, оксид вуглецю, оксиди азоту та оксид сірки, який спричиняє утворення "кислотних дощів», — пояснює пані Тимочко.

За її словами, місцеві жителі можуть убезпечити себе, якщо на вулиці одягатимуть на обличчя маску з вологої тканини, а вдома — закриватимуть вікна, а потім проведуть велике прибирання.

«Частина людей вже надихались цими токсичними димними викидами, і це може спричинити розлади і органів дихання, і печінки, зміну складу крові. Це серйозні загрози для здоров'я людей, які перебувають в безпосередній близькості від зони аварії», — каже пані Тимочко.

Eколог каже, що токсичні речовини можуть загрожувати і людям, які живуть далеко від місця аварії, якщо повітряні маси перенесуть токсини на інші території.

Окрім того, нафтопродукти можуть потрапити до ґрунтів і водних ресурсів, а також на городину, каже експерт. 

Чи є небезпека для Києва? 

«Забруднена хмара не рухається в бік Києва, а навпаки — в протилежний бік», — сказав керівник Українського гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда в коментарі UA:Перший.

Однак, за даними міської влади, у вівторок, 9 червня,  вміст речовин, які утворюються в процесах горіння, перевищив гранично допустиму концентрацію.

«За результатами досліджень вміст ангідриду сірчистого в повітрі в контрольних точках перевищував гранично допустимі концентрації в 2,5-6,7 рази», — повідомляє КМДА.

Голова КМДА Віталій Кличко розпорядився не допускати спалювання відходів і приготування їжі на відкритому повітрі. Також він дав вказівки обмежити рух вантажівок на вулицях, щоденно поливати дороги, прибудинкові території та зелені зони. Пан Кличко також закликав людей із хронічними захворюваннями верхніх дихальних шляхів, серцево-судинними хворобами, хворобами легенів, шкіри та алергію обмежити перебування на вулиці.

Нагадаємо, пожежа почалася в понеділок, 8 червня,  приблизно о 17:30. За даними ДСНС, зайнявся резервуар з об’ємом 900 кубометрів, вогонь з нього перекинувся на решту.. За даними Державної служби з надзвичайних ситуацій. На сьогодні на нафтобазі «БРСМ-нафта» продовжують горіти один резервуар із мастилом і два — з пальним, але загалом пожежу локалізовано. Відомство прогнозує, що її ліквідують за добу.

Уся стаття на сайті ВВС Україна 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua