"Економіка матиме стимули"

22 сiчня 2013

ПЕРСПЕКТИВА. Україна не виключає виходу на ринок зовнішніх запозичень у січні-лютому цього року. Таку інформацію повідомив Прем’єр-міністр Микола Азаров під час спілкування з представниками іноземних ЗМІ. «Я вважаю, що кінець січня — початок лютого — сприятливий час для виходу на зовнішні ринки», — сказав він.

Глава уряду також підкреслив, що Україна як позичальник має сильні позиції. Економіка демонструє позитивну динаміку, тож показник дефіциту бюджету витримується, а співвідношення боргу до ВВП абсолютно безпечне. При цьому Україна пунктуально сплачує за своїми зобов’язаннями.

До слова, держбюджет на 2013 рік передбачає обсяг державних запозичень у сумі 129,403 мільярда гривень (близько 16,175 мільярда доларів), зокрема зовнішні запозичення розміром 36,540 мільярда гривень (близько 4,568 мільярда доларів).

Окремо Микола Азаров зазначив, що Україна розраховує на темпи зростання ВВП в 2013 році на рівні 3-3,5% та на інфляцію 3-4%, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

У цьому контексті він зазначив, що уряд вже працює над запровадженням стимулів, які дадуть змогу забезпечити параметри розвитку, закладені в бюджеті країни. А також повідомив, що бюджет на цей рік розраховувався з огляду на середньорічний курс національної валюти в 8,3-8,4 гривні за долар (відповідно до закону про держбюджет на 2013 рік, зростання економіки заплановано на рівні 3,4%, інфляція — 4,8%).

Окрім цього, Прем’єр дав прогноз — угода із Royal Dutch Shell щодо спільного розподілу продукції від видобутку газу на Юзівській площі буде підписана 24 січня. «Харківська та Донецька обласні ради ухвалили рішення, які дають змогу підписати угоду про спільний розподіл продукції», — сказав він і додав, що промислова розробка цього родовища може 10 років давати Україні додатково 8 — 10 мільярдів кубічних метрів газу на рік.

Водночас глава уряду не задоволений тим, що депутати Львівської та Івано-Франківської обласних рад досі не ухвалили відповідного рішення із Chevron щодо Олеської площі. «На заході України справи йдуть повільно. Більшість у Львівській та Івано-Франківській обласних радах складається з відомих політичних сил», — пояснив Прем’єр.

До речі, прогнозні ресурси Юзівської площі (Харківська та Донецька області) оцінюються в 4,054 трильйона кубічних метрів газу. Прогнозні ресурси Олеської площі (Львівська та Івано-Франківська обл.) — у 2,98 трильйона кубічних метрів газу. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua