"Економіка травня прогнозує хороші тенденції"

20 червня 2012

АНАЛІЗ. Статистичні дані травня є обнадійливими. Збереглася і посилилася тенденція «компенсації» зовнішнього попиту внутрішнім, усі галузі поліпшили динаміку виробництва. На цьому наголосив у коментарі Укрінформу керівник групи радників голови Національного банку Валерій Литвицький.

«Уперше в цьому році всі галузі покращили динаміку виробництва. Кумулятивна динаміка,  порівняно з її обсягами за 4 місяці, зросла», — сказав він. У будівництві вона зросла на 3,3% (з урахуванням бази — на 4,4%); у роздрібній торгівлі — на 0,7% (з базою — на 0,8%); у сільському господарстві — на 0,4% (з урахуванням бази на - 0,1%); на транспорті — на 0,2% (з базою — 0%). Незмінною залишилася кумулятивна динаміка у промисловості — 0,7% (з базою +0,1%).

На думку Валерія Литвицького, кумулятивна динаміка ВВП за 5 місяців була на 0,1- 0,2% вищою, ніж за 4 місяці (близько 2%).

Він зазначив, що зовнішній попит все ще падає. Це завдає особливого тиску металургії (- 1,1% у травні до травня 2011 р.), машинобудуванню (+0,5% у травні до травня минулого року), проти +6,5% у квітні до квітня минулого року.

Динаміка ВВП ще досі є недостатньою для виходу на бюджетний річний орієнтир (3,9%). Водночас зберігаються і в деяких галузях навіть міцнішають ознаки можливої в майбутньому зміни тенденції уповільнення на тенденцію прискорення. Йдеться, зокрема, про галузі, орієнтовані на задоволення внутрішнього попиту (торгівля, будівництво, сільське господарство).

Так, торгівля зростає на рівні минулого року (15,5% — при високій базі порівняння минулого року). Будівництво після тримісячного спаду відновило позитивну динаміку (0,3%). Зросли на 23,2% капітальні інвестиції. Тому є надія на прискорення зростання в будівництві, зазначив посадовець.

Сільське господарство ще не вийшло на стійку траєкторію розвитку. Проте, якщо розрив у темпах становив 4,8% у перші три місяці з показником цього року, то в травні — лише 2% на користь минулого року.

Промисловість після сповільнення зростання в січні—квітні стабілізувала обсяги виробництва на рівні попередніх 4-х місяців (0,7%). Сповзання в зону від’ємної динаміки зупинилося. У травні до травня минулого року індекси промислової продукції за основними видами діяльності зросли на 1%, тоді як у квітні цей показник був нульовим.

Отже, збереглася і посилилася тенденція «компенсації» проблемного зовнішнього попиту розширенням внутрішнього, проте перелому не відбулося. Скоріше маємо стабілізацію економічної активності із зародженням ознак майбутнього пожвавлення (будівництво, транспорт) або прискорення зростання (торгівля, сільське господарство), наголосив Валерій Литвицький. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua