"Економіки країн ЄС трясе, та азербайджанська тримається"

Фаіг ГУСІЄВ
22 сiчня 2013

Фаіг ГУСІЄВ,
заслужений журналіст
Азербайджанської Республіки
для «Урядового кур’єра»

МІЖНАРОДНИЙ ДОСВІД. Під завісу 2012 року світ облетіла новина, що перші Європейські Олімпійські ігри у 2015 році проходитимуть у столиці Азербайджану. Ця подія увінчала букет торішніх міжнародних досягнень країни. А саме успішний виступ на лондонській Олімпіаді, конференція політичних партій Азії, різні міжнародні форуми, Євробачення-2012.

Завдяки міжнародному авторитету Азербайджану і продуманій та успішній політиці президента Ільхама Алієва інтерес до країни у світі рік у рік зростає. За дев’ять років незалежності Баку знайшло чимало нових партнерів навіть на нетрадиційних для співпраці континентах, зокрема у Латинській Америці, і поглибило стратегічне партнерство з давніми друзями.

Завдяки останньому товарообіг між Азербайджаном та Україною, яка є стратегічним партнером, зріс до 1,5 мільярда доларів. Президенти країн під час офіційних візитів не втомлюються повторювати про напрацьовані теплі партнерські відносини і про їх поглиблення, й не лише в енергосекторі. Прикметно, що готовність підставити плече Баку в підготовці до проведення  Європейських Олімпійських ігор у 2015 році, як це було з Євробаченням-2012 у Баку та перемогою азербайджанського дуету Ел та Нікі під час Євробачення у 2011-му, озвучив Президент України Віктор Янукович, вітаючи з цим азербайджанського лідера Ільхама Алієва.

 А те, що Азербайджан є успішним і стабільним партнером, думаю, ні в кого не викликає сумнівів. Адже за  роки незалежності економіка Азербайджану зросла втричі, тобто на 300%. Країна посіла 46 місце за  конкурентоспроможністю у світі й перше — на просторі СНД.

Позитивна динаміка триватиме і цього року, прогнозують експерти. Адже лише за 9 місяців 2012-го в економіку країни  інвестовано $16 мільярдів. Це дуже велика цифра. За цей час стратегічні валютні резерви країни збільшилися майже на $5 млрд — до $45 млрд. Грошові доходи населення зросли на 12% (сьогодні середньомісячна зарплата у республіці становить $500, а середня пенсія — $190, що є одним з найвищих показників на просторі СНД),  а інфляція — лише на 1,5%. За даними однієї з найавторитетніших економічних структур світу — Давоського економічного форуму, Азербайджан за макроекономічною стабільністю посідає 18 місце у світі. Напевно, немає потреби пояснювати, що це означає для такої маленької країни, як наша.

Ці успіхи відзначають й такі світові рейтингові агентства, як «Fitch», «Standard & Poor’s», «Moody’s». Сьогодні криза продовжує трясти низку економік Європи, але це жодним чином не позначається на Азербайджані. Його кредитний рейтинг зростає, зокрема завдяки зростаючій ролі країни в гарантуванні енергобезпеки Європи.

Прикметно, що поряд з інвестиціями у перспективні внутрішні й зовнішні глобальні проекти влада особливу увагу приділяє соціальному сектору, зміцненню обороноздатності, поліпшенню стану довкілля, освітній сфері. Сподіватимемося, що 2013-й не стане переломним і не похитне цього зростання і стабільності. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua