"Екскурсійний сервіс: автопрокат автомобілів"

26 листопада 2015

Орендувати дім, яхту, автомобіль у світі – звична справа. Весь каталог цих послуг такий обємний, що за обсягом і затребуваністю не поступається телефонному довіднику. В Україні цю сферу комерційної діяльності лише віднедавна почали освоювати, з часів незалежності. У добу соціалізму напрокат можна було взяти хіба що весільне вбрання, посуд для урочистих подій чи весловий човен у парку культури. Недарма ж тодішню сферу послуг називали «ненавязлививим радянським сервісом».

Однак попри те, що досвіду на цих теренах у наших співвітчизників нині ще малувато, прогрес відчутний. Люди мігрують у великі міста, де легше знайти роботу, і там винаймають житло. Вже звичною стала оренда офісів, приміщень під магазини і кафе Для перевезення футбольних уболівальників, для туристичних подорожей чи корпоративних виїздів на природу беруть напрокат автобуси. Інтернет просто кишить різноманітними пропозиціями.

Скажімо, на сайті оренди автомобілів широкий вибір мікроавтобусів. Саме цей сегмент користується найбільшим попитом. До послуг клієнтів марки бусиків на будь-який вибір. Є і вантажні, і пасажирські. Кілька фірм пропонують цей вид сервісу в багатьох містах України. Словом, конкурують, як можуть. Ціною в тому числі.

Приміром, у Києві оренда мікроавтобуса марки Mersedes Sprinter на 17-20 місць обійдеться не менше 800 гривень, з огляду на те, що подачу машини оцінюється в 200 гривень у стільки ж година роботи, а мінімальне замовлення приймається на три години. Схожа ситуація і у Львові, де мінімальне замовлення також тригодинне, а вартість однієї години – 200-250 гривень. Виїзд за місто в обох містах також рахують однаково: 7 гривень за кілометр.

Такий підхід до ціноутворення базується на світовій практиці. Вона кругом однакова. Однак певні нюанси є такими, що без їх знання можна не лише заплатити втридорога, а й втрапити в халепу.

Отож, маючи намір скористатися винайнятою машиною за кордоном, слід знати, що замовлення треба робити заздалегідь. Замовлення, надіслане online, буде дешевшим, від того, яке ви зробили особисто. Однак у пошуках недорогого авто слід бути уважним, аби не втрапити в іншу халепу і не викласти зайві гроші.

Передусім слід з’ясувати чи є обмеження на пересування, тобто чи визначений граничний кілометраж? Чи можна повернути машину в іншому місті, і якщо так, то скільки це коштуватиме? Та найголовніше детально ознайомитися з тим пунктом, де йдеться про страхування. Річ у тім, що воно може бути дорожчим за саму оренду.

Приміром, у Костариці, де існує монополія держави на цей вид діяльності, страхування у кілька разів дорожче, ніж прокат. Та й загалом ця складова орендного сервісу не надто дешева у будь-якій країні. Але нехтувати нею не варто. У дорозі трапляється різне, тож варто себе убезпечити від неприємних несподіванок.

Українські туристи, які вирушають у закордонну подорож і планують там винайняти автівку, можуть зробити це ще на батьківщині, скориставшись таким видом страхування, як відповідальність перед третіми особами. У випадку ДТП з вини застрахованого збитки покриє його страхова компанія.

Насамкінець ще одна порада для автомобілістів-подорожників. Мандруючи Старим континентом, де згідно з Шенгенською угодою нібито немає кордонів, при перетині такої віртуальної межі у вас запросять реальні гроші. Скажімо, іспано-андоський кордон можна перетнути, заплативши 50 євро. Тож майте на увазі, що зайвих грошей в кишені мандрівника не буває. 

Іван СЕМЕНЮК
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua