"Експорт зернових збільшився на 5 млн тонн: лідирує кукурудза"

11 березня 2013

РИНОК ЗЕРНА. З початку 2012/2013 маркетингового року (МР) українські аграрії експортували на зовнішні ринки 18,2 тонн зернових, що на 5 млн тонн більше, ніж за аналогічний період попереднього МР. Лідерство за обсягами експорту утримує кукурудза, якої зараз продали за кордон майже 10 млн тонн, повідомив міністр аграрної політики і продовольства Микола Присяжнюк.

«Зокрема, станом на 5 березня сільгоспвиробники експортували 9,7 млн тонн кукурудзи, майже 6,2 млн тонн пшениці і 2 млн тонн ячменю», - сказав міністр.

За його словами, зараз Україна продовжує утримувати стабільні темпи експорту зернових, що дозволяють повністю реалізувати прогнозований обсяг експорту. «У 2012/2013 МР очікуємо, що експорт зерна складе 23 млн тонн», - заявив голова МінАП.

Він також відзначив позитивні тенденції в розширенні географії експорту вітчизняних зернових. «У цьому МР 7,7 млн тонн вітчизняних зернових експортовано в країни Євросоюзу. Крім того, сьогодні Україна є лідером з поставок кукурудзи в Англію. Це для нас дуже важливо», - додав Микола Присяжнюк.

Міністр також підкреслив, що питання продовольчої безпеки країни залишається найважливішим, тому відомство постійно працює над утриманням оптимальних балансів зернових. Міністр особливо відзначив, що зараз загальна пропозиція зерна повністю забезпечує внутрішню потребу.

UBR



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua