"Експропріація «експропріаторів»"

Олесь ЯНЧУК
19 лютого 2013

Олесь ЯНЧУК
для «Урядового кур’єра»

ЗЛОЧИН І КАРА.  Хто пам’ятає, минулого року після серії резонансних пограбувань відділень банківських установ, ювелірних магазинів та ломбардів подекуди всерйоз заговорили про повернення лихих 90-х. Можливо, хтось просто згущував фарби, але тенденції, що називається, мали місце: злочинний світ від апробованих тоді методів збагачення за будь-яку ціну не відмовляється.

Нещодавно Дніпровський районний суд м. Києва виніс вирок такому собі бандитському угрупованню, яке спеціалізувалося на пограбуваннях престижних особняків у столиці та її околицях. Очолював його 40-річний уродженець Одещини, який у помічники взяв трьох своїх знайомих із Молдови, кожного з неабияким злодійським досвідом. Мандруючи околицями, злочинці обирали підходящий об’єкт і кілька днів відстежували: скільки людей там постійно мешкають, коли вкладаються спати, чи обладнана садиба сигналізацією, наявність собак тощо.

Після проведеної розвідки глупої ночі йшли на штурм: використовуючи складну драбину, долали загорожу, обухом висаджували вхідні двері і вривалися в приміщення, після чого розбігалися по кімнатах, аби ніхто не заходився кликати на поміч. Усіх зв’язували вірьовками і скотчем. Аби спонукати господарів якнайшвидше віддати гроші й коштовності, погрожували пістолетом із глушником. Обличчя ховали під плетеними шапочками з вирізами для очей, а з рук ніколи не знімали рукавичок, тому й відбитків пальців ніде не залишали.

 — Єдиною зачіпкою, що вивела на слід зловмисників, стали вірьовка і пластмасові хомути, які вони використовували, — розповів нам співробітник прокуратури Києва, яка вела нагляд за розслідуванням цих злочинів, Артем Довбищук. — Оперативники встановили, що ними торгують лише в мережі магазинів одного будівельного супермаркету. Переглянувши записи з камер відеоспостереження, звернули увагу на те, що одні й ті ж чоловіки постійно купували виключно вірьовки і хомути. На всяк випадок показали фотографії покупців дільничним інспекторам міліції, й один з них упізнав осіб, які віднедавна оселилися в його районі. За ними встановили нагляд і дуже швидко переконалися, що влучили, так би мовити, в ціль. Невдовзі кримінальну четвірку затримали.

Загалом протягом кількох місяців спільники «побували в гостях» у вісьмох помешканнях. «Улов» злочинців становить близько 4,5 мільйона гривень. Однак під час затримання з тайника вилучили лише частину награбованих ювелірних виробів: грошима «експропріатори» встигли розпорядитися на власний розсуд. За все лідер грабіжників і двоє його «асистентів» отримали по 12 років позбавлення волі, ще один — 10 років ув’язнення.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua