"Електроенергія піде через Білорусь"

7 червня 2016

У Мінську українська делегація підтримала пропозицію щодо відновлення роботи українсько-білоруської робочої групи зі співробітництва у галузі енергетики. Переговори відбулися між міністром енергетики та вугільної промисловості Ігорем Насаликом та першим заступником міністра енергетики Республіки Білорусь Леонідом Шенцем у межах роботи Міжурядової українсько-білоруської змішаної комісії з питань торгово-економічного співробітництва.

Ігор Насалик висловив сподівання, що така робота сприятиме вирішенню проблемних питань та подальшому взаємовигідному співробітництву. А головне у цьому контексті — поновлення експорту електроенергії з України до Білорусі. В такий спосіб планується збільшити навантаження енергоблоків українських АЕС, а також частку атомної генерації у структурі виробництва та зменшити собівартість електроенергії в Україні. Її постачатиме Державне підприємство зовнішньоекономічної діяльності «Укрінтеренерго». Міненерговугілля вже розробило проект розпорядження Кабінету Міністрів «Про збільшення потенціалу експорту електричної енергії» з метою створення сприятливих умов для експорту електроенергії.

Окрім цього, сторони обговорили технічну можливість транзиту української електроенергії через Білорусь до Литви, забезпечення паралельної роботи енергосистем України та Білорусі.

Як повідомляє прес-служба Міненерговугілля, білоруська сторона зацікавилася перспективами співпраці у галузі атомної енергетики. Україна готова запропонувати свої послуги з підготовки та навчання персоналу АЕС у Національному центрі підготовки ремонтного персоналу на ЗАЕС «НАЕК «Енергоатом», де в натуральну величину змодельовано парогенеруючу установку реактора ВВЕР-1000.

Представники делегацій обговорили також те, аби українські фахівці надавали послуги інженерно-технічного супроводу та організації робіт з монтажу, ремонту, реконструкції і модернізації обладнання АЕС. Наші фахівці готові поділитися досвідом з ліквідації наслідків радіаційних аварій, транспортування радіоактивних відходів, а також взяти участь у виробництві та постачанні устаткування для АЕС. А ще Україна готова до співпраці в галузі гідроенергетики. Зокрема двосторонні відносини Всеукраїнської громадської організації «Асоціація Укргідроенерго», до якої входять найпотужніші підприємства галузі, дали б змогу поставляти до Білорусі гідротурбіни, гідрогенератори, гідрогенератори-двигуни. 

Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua