"Енерговитрати суворо контролюватимуть"

Владислав КИРЕЙ
19 сiчня 2012

ЕНЕРГОЕФЕКТИВНІСТЬ. У Черкасах новина: відтепер енерговитрати кожного комунального підприємства та бюджетного закладу (школи, лікарні, поліклініки, дитячого садока) контролюються. Керівники надсилають до новоствореного КП «Служба енергоефективності» відомості про те, скільки за добу використано тепла, «намотано» кіловат електроенергії, витрачено води тощо. У міській раді переконані, що це не тільки допоможе тримати на контролі всі видатки комунальників, а й істотно вплине на ситуацію з витрачанням енергоносіїв.

— Ми контролюємо якраз ті витрати, які оплачуються з міського бюджету чи закладаються в тариф на житлово-комунальні послуги. Приміром, дитячий садок чи школа використовують тепло, електроенергію, воду. За це платить міський бюджет. Тому відповідно міська влада через наше комунальне підприємство має знати, хто і скільки витрачає енергоресурсів, — роз’яснює заступник директора КП «Служба енергоефективності» Євген Букань.

Загалом ця служба контролюватиме майже 280 черкаських установ та підприємств. Інформацію про витрати поки що передають електронною поштою. Згодом буде встановлена програма, яка спростить збирання та обробку даних. Як переконалися енергетики, лише контроль і облік зменшує 10–15% витрат. Заощаджені кошти можна спрямувати на розвиток обласного центру. Моніторинг допомагає ще й виявити проблеми енергозабезпечення та усунути їх власними силами та за допомогою залучення інвестицій.

В обласному центрі вже три роки поспіль запроваджують енергозберігаючі технології. У багатьох школах і садках встановлені нові склопакети, індивідуальні теплові пункти, лічильники тощо. Завдяки цьому в окремих закладах витрати тепла, використання води зменшилися на третину. Вивільнені від економії кошти міська влада вкладає в упровадження енергозберігальних технологій.

Окрім того, в області дбають і про нарощування енергетичних потужностей. У селі Криві Коліна Тальнівського району на Черкащині введено в дію відновлену малу гідроелектростанцію. Це вже третя ГЕС, яка відновлена в районі спеціалістами компанії «Гідроресурс-К». Гордашівська і Лоташівська, що працюють на цій же річці Гірський Тікич, уже дають струм. На цьому, як підкреслив голова райдерж?адміністрації Микола Бардадим, співпраця з компанією не завершується, адже розробляються нові проекти для створення потужної енергосистеми на малих річках району.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua