"Енергозбереження: вчимося економити електрику в побуті"

5 грудня 2015

Тарифи на електроенергію з року в рік зростають. Вони ростуть не тільки в Україні, але й усіх країнах СНД. Найдорожча електрика в Білорусі. У 2013 році вона здорожчала тут на 200%. Експерти прогнозують подальший ріст тарифів, а тому споживачі замислюються над альтернативними джерелами енергії. Одні встановлюють електровітряки, інші сонячні батареї. Але ж таку розкіш можуть дозволити собі лише заможні громадяни, у яких є вільні обігові кошти. Більшості українців інвестиції у зелену енергетику не по кишені.

«УК» склав рейтинг електроприладів, які суттєво зекономлять ваші кошти. Своїми порадами з нами поділився електрик із 30-літнім стажем Іван Гордій.

Насамперед фахівець радить не «хімічити» з електролічильником чи вдаватися до інших хитрощів, крадучи електроенергію. Чоловік написав до редакції лист і запропонував кілька способів зекономити на електроенергії чесним і доступним способом.

Пропонуємо перелік електроприладів для зменшення споживання електроенергії.

Усі способи економії наш експерт перевірив власною практикою, вони ефективно скорочують електроспоживання.

Ефективні способи економії електики в будинку чи квартирі:

1. Найкращим способом економії електроенергії є заміна традиційних лампочок на енергозберігаючі люмінесцентні чи трохи дорожчі, але ефективніші, світлодіодні. Якщо так зробити, то лише загальне освітлення дасть вам економію у шість а то й десять разів. Термін дії у таких лампочок довший. Наприклад, світлодіодна лампочка Jooby LED прослужить 36 тисяч годин. 

Світлодіодні лампочки вдесятеро менше споживають електроенергії при однаковому освітленні.

2. Купуючи нові електроприлади чи побутову техніку, уважно вивчіть клас енергоефективності виробу. Наприклад, пральна машина А++ на 20% зекономить електроенергії порівняно з аналогічними моделями класу А.

3. Найбільше у квартирі «з’їдає» електроенергії холодильник. Щоб він ефективно і економно працював, його потрібно періодично розморожувати, якщо він не оснащений системою «No Frost».

Морозильну камеру бажано розмістити подалі від електро чи газової плити, електронагрівачів і особливо від теплових радіаторів.

Важливо забезпечити хорошу вентиляцію задньої стінки холодильника, через яку він виділяє тепло назовні. І жодним чином не ставте холодильник у закриту нішу та не барикадуйте його з усіх сторін шкафчиками, тумбочками тощо.

І ще одне: не ставте в холодильник каструлі з гарячею їжею. Взимку охолодіть каструлю на балконі, а влітку дочекайтеся, коли їжа сама охолоне до кімнатної температури.

4. Виключайте з розетки комп’ютер, телевізор та іншу побутову техніку, якщо ви нею тривалий час не користуєтеся. Електроприлади, які залишаються в режимі очікування, за місяць добряче накрутять електролічильник. Наприклад, телевізор із пультом дистанційного управління працює цілодобово, очікуючи сигнал на включення, а це додатково витрачених 25 кВт на рік. Персональний комп’ютер витрачає 50 кВт, мікрохвильова піч та електродуховка з таймерами – 25 кВт; зарядний пристрій для телефона – 20 кВт; колонки для комп’ютера – 15 кВт.

5. Друге місце за енерговитратністю посідає електроплита. Радимо вчасно міняти конфорки, які зіпсувалися. Використовуйте каструлі і сковорідки з рівним дном та намагайтеся, щоби розмір посуду співпадав з розміром конфорок. Турку для приготування кави розігрівайте на найменшій конфорці, а от каструлю з борщем ставте на найбільшу.

Під час приготування їжі накривайте посуд кришками. Це на третину зменшить втрату теплової енергії й пришвидшить приготування їжі. Намагайтеся за 6-10 хвилин до завершення процесу варіння виключати конфорки. Їжа за цей час дійде до готовності без електроживлення.

Ось деякі методи економії електроенергії.

Якщо у вас є що додати – пишіть свої коментарі.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua