"Фахівці зі Швеції вчитимуть заощаджувати"

3 грудня 2015

Наступного року наша країна ініціює створення Фонду енергоефективності, до участі в якому запрошує уряд Швеції. Таку пропозицію оприлюднив віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко під час зустрічі зі шведським міністром з питань міжнародного співробітництва з метою розвитку Ізабеллою Льовін.

Сьогодні Україна особливо зацікавлена у впровадженні сучасних технологій, які сприятимуть заощадженню, зменшенню споживання, а в осяжній перспективі — й заміні природного газу на альтернативні види палива.

«Ми дуже зацікавлені у вивченні шведського досвіду і розраховуємо на експертну й технічну допомогу у впровадженні енергоефективних заходів», — наголосив Геннадій Зубко.

Ізабелла Льовін схвально оцінила проведення реформ в Україні, зокрема в енергетичній галузі. «Ми готові ділитися з Україною досвідом і надавати експертну допомогу в питаннях енергозбереження», — підтвердила вона позицію свого уряду.

Геннадій Зубко нагадав, що зацікавленість в участі у Фонді енергоефективності вже висловив Федеральний уряд Німеччини, який долучався до розроблення його концепції.

«Ринок енергоефективності України становить приблизно 55 мільярдів євро. Ми створюємо прозорі й зрозумілі умови для приходу і роботи інвесторів у галузі енергоефективності», — цитує слова віце-прем’єр-міністра його прес-служба.

У цьому контексті вже ухвалено закони про енергосервісні компанії, особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку, які надають умови для розвитку ринку енергоефективності. На черзі — ухвалення законів про житлово-комунальні послуги та комерційний облік, а також про енергоефективність будівель.

Загалом питання енергозбереження для України — це питання національної безпеки. У нинішніх складних політичних та економічних умовах уряд змушений прискореними темпами проводити енергоефективні заходи у країні.

Делегація Швеції на чолі з Ізабеллою Льовін взяла участь у 2-му Шведсько-українському форумі з чистих технологій, що відбувся в Житомирі. Під час форуму учасники мали нагоду ознайомитися з можливостями щодо залучення інвестицій для реалізації проектів з енергоефективності. Ізабелла Льовін ознайомилася з уже завершеними проектами запровадження енергоощадних технологій у Житомирі та позитивно їх оцінила.

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ на чолі з Геннадієм Зубком розробило механізм державної підтримки енергоефективних заходів у 2015 році. Уряд компенсує і компенсуватиме у 2016 році частину суми енергоефективних кредитів населенню з бюджету. У наступному бюджетному періоді на державну підтримку населення заплановано спрямувати 790 мільйонів гривень. На сьогодні до програми «енергоефективних» кредитів уже залучено понад 70 тисяч українських родин.

Відповідно до плану реформи, у 2015—2016 роках буде розроблено та ухвалено документи, які створять чесні прозорі правила функціонування ринку енергоефективності відповідно до європейських стандартів.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua