"Федеріка Могеріні: на Близькому Сході слід ще попрацювати, але формат вдалий"

15 липня 2015

18 днів тривав фінальний раунд переговорів щодо іранської ядерної програми у Відні. Зрештою, представникам Ірану та США, Великої Британії, Франції, Росії, Китаю і Німеччини вдалося узгодити усі деталі домовленості. Остаточно угода буде закріплена в резолюції Ради Безпеки ООН, що має силу міжнародного закону.

Кореспондент «Євроньюз» Райхане Мазахері поспілкувалася з безпосереднім учасником перемовин – Верховним представником Європейського союзу у закордонних справах та політиці безпеки Федерікою Могеріні.

«Євроньюз»:

– Щодо яких питань вести переговори було найважче?

Федеріка Могеріні:

– Ми вирішили розглянути останні важкі політичні питання (ми завжди кажемо про «пару політичних питань», але насправді там було 6 або 7 дуже важких питань) разом у пакеті, намагаючись знайти баланс, завдяки якому договір було створено на хорошій основі, аби всі сторони вийшли і сказали: «Це – хороша угода». Дуже важливо, щоб ця угода була прийнятною для всіх, для всіх сторін, які її підписали, але також і для решти міжнародного співтовариства. Адже ці переговори почалися під мандатом ООН, таким чином, ми робили це не тільки для народів наших країн Європи, іранців, американців або інших людей, але і для всієї міжнародної спільноти.

«Євроньюз»:

– Чи були моменти, коли Вам здавалося, що угода є неможливою?

Федеріка Могеріні:

– Багато разів позиції були настільки різними, настільки далекими, що досягти угоди здавалося неможливим. Але, з іншого боку, політична воля всіх сторін була завжди дуже сильною. І також серйозність намірів, самовідданість, воля, почуття відповідальності – все це допомогло нам подолати труднощі. На мою думку, всі у Євросоюзі розуміють, що це історична можливість не тільки змінити суть іранського питання, вирішити ядерну проблему, але й зробити іншими наші відносини, розпочати побудову довіри.

«Євроньюз»:

– Чи підуть зараз на зближення ЄС та Іран?

Федеріка Могеріні:

– Європейський союз і його країни мають власний спосіб, як сприяти здійсненню угоди. Це буде дуже важливо. Очевидно, ми могли б працювати в майбутньому, щоб посилити політичну співпрацю, відносини з Іраном, більше працювати разом.

«Євроньюз»:

– Росія також брала участь у переговорах, чи відкриються таким чином можливості для подальшої співпраці також з Росією?

Федеріка Могеріні:

– Співпраця з Росією в цьому форматі і з цього питання була надзвичайно позитивною. Всі сторони, очевидно, мали сильну політичну мотивацію дійти компромісу, і Росія відіграла свою роль. Є й інші питання, які ЄС та Росія разом з іншими вирішують спільними зусиллями. Наприклад, квартет з близькосхідного врегулювання, де ЄС, США, Росія та ООН працюють разом. І таке співробітництво йде добре. На Близькому Сході слід ще попрацювати, але формат вдалий. Це означає, що наша співпраця з важливих глобальних або регіональних проблем можлива. І я думаю, що ми повинні її розвивати.

EURONEWS 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua