"Фінанси стануть передбачуванішими"

Олег ГРОМОВ
31 грудня 2015

Підвищення соціальних стандартів для населення у 2016 році становитиме 12,5%, прогнозована інфляція — 12%. Про це на брифінгу, який відбувся 30 січня, повідомила міністр фінансів України Наталія Яресько. Цей захід було присвячено тлумаченню ухваленого напередодні Державного бюджету на 2016 рік.

«Ми збільшимо фінансування за ключовими напрямами підтримки, зокрема соціальних стандартів та соціальної допомоги. У 2015 році підвищення соціальних стандартів становило 13%, проте із прогнозною інфляцією 44%», — сказала вона.

За її словами, обсяг видатків на медицину в консолідованому бюджеті становитиме 60 мільярдів гривень, тобто на рівні 2015 року. При цьому буде збільшено медичну субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам до 46,2 мільярда гривень. «На придбання ліків для хворих на цукровий діабет, хронічну ниркову недостатність тощо — приблизно 6 мільярдів гривень. Це разом і на державному, і через субвенції — на місцевому рівнях. На добудову лікувально-діагностичного комплексу Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит» буде спрямовано 395 мільйонів гривень», — додала міністр.

На освіту разом у державному та місцевих бюджетах буде спрямовано 120 мільярдів гривень порівняно із 104 мільярдами цього року.

Міністр також сказала, що наступного року буде поліпшено роботу щодо адресного субсидіювання витрат на житлово-комунальні послуги для населення. Задля цього уточнюватимуть переліки осіб та сімей, які її потребують, щоб не було «мертвих душ» тощо. За словами міністра, це дасть змогу зекономити до 5 мільярдів гривень бюджетних коштів.

Таким чином, цей документ можна цілком вважати соціально скерованим.

Загалом прогноз доходів бюджету на 2016 рік становить 595,1 мільярда гривень. «За результатами значних змін до податкового законодавства порівняно із пропозиціями, на яких ми будували бюджет (тобто поданий до Верховної Ради 11 грудня. — Ред.), новий документ регламентує зменшення надходжень до 6 мільярдів. А це призвело і до потреби зниження у цифрах видаткової частини», — сказала міністр.

За її словами, ухвалили нижчі, ніж пропонували, акцизи на алкоголь та тютюн. Перехідний період зі спецрежиму ПДВ для аграріїв теж було ухвалено в іншому вигляді.

Слід нагадати, що у документі було істотно зменшено податкове навантаження на роботодавців за рахунок зниження єдиного соціального внеску. А скорочення різних державних органів на кшталт Держкомісії з контролю за цінами або Державної пробірної служби дало змогу зекономити до 3 мільярдів гривень.

Більше уваги у наступному році приділив уряд обороні. Так, видатки на цю галузь було збільшено на 16,4% — до 113,6 мільярда гривень. Для порівняння: у 2015 році — 97,6 мільярда гривень.

Пані Яресько додала, що видатки на озброєння і військову техніку становлять 18 мільярдів гривень, зокрема фінансування Нацполіції — 14,7 мільярда.

На будівництво житла для військовослужбовців ЗСУ, патрульної служби, СБУ за різними програмами буде витрачено 1,15 мільярда гривень. На будівництво житла для сімей загиблих воїнів АТО — 300 мільйонів.

Журналісти розпитували міністра, чи є в неї сумніви щодо узгодження з МВФ ухваленого податково-бюджетного пакета на 2016 рік.

«Під час переговорів щодо бюджету у Верховній Раді в наш пакет законів було внесено зміни, і вони потребують узгодження з МВФ. Не впевнена, що ці всі зміни будуть узгоджені», — заявила вона.

Наталія Яресько повідомила: її відомство планує розпочати трирічне бюджетування країни. За її словами, це потрібно для того, щоб урядовці та інші службовці мали передбачуваність значно більшу, ніж на рік, як тепер.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua