"Франція виступає за те, щоб Греція залишилася в зоні євро"

27 серпня 2012

КРИЗА ЄВРО. Президент Франції Франсуа Олланд заявив у суботу, що Греція повинна залишитися в зоні обігу спільної валюти євро.

Але ця країна повинна «засвідчити, що варта довіри» в виконанні її зобов’язань скоротити бюджетний дефіцит, наголосив він після зустрічі в Парижі з прем’єр-міністром Греції Андонісом Самарасом.

Грецький керівник, зі свого боку, пообіцяв, що його країна «впорається з завданням» і залишиться в зоні євро.

У п’ятницю такими ж заявами закінчилася зустріч Андоніса Самараса з канцлером Німеччини Анґелою Меркель у Берліні.

На переговорах із керівниками цих двох найпотужніших економік Європи прем’єр Греції хотів домогтися підтримки своєму проханню, щоб Афінам дозволили здійснити необхідні для отримання міжнародної фінансової допомоги реформи протягом чотирьох років, а не двох, як то визначають нині чинні домовленості про надання цієї допомоги.

За цими домовленостями, Греція мусить засвідчити, що до 2015 року скоротить бюджетні витрати на 11 з половиною мільярдів євро, щоб у вересні отримати наступний транш міжнародної допомоги на 31 з половиною мільярд євро. Без цих коштів Греції може загрожувати дефолт, а відтак вона була б змушена відмовитися від євро.

За умовами надання міжнародної фінансової допомоги від Європейського Союзу і Міжнародного валютного фонду на загальну суму в 130 мільярдів євро, узгодженого в березні минулого року, Греція зобов’язалася здійснити низку болісних реформ, щоб радикально скоротити бюджетні видатки і зменшити державний борг. Ці заходи вже призвели до погіршення рівня життя населення країни і соціальних заворушень по всій Греції.

У травні 2010 року Греція вже отримувала таку саму допомогу на 100 мільярдів євро, але тих коштів і здійснених за умовами тієї допомоги заходів заощадження не вистачило, щоб вивести країну з глибокої бюджетної і боргової кризи. 

Радіо Свобода 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua