"Газ повинен коштувати близько 200 доларів"

5 травня 2011

ПОЗИЦІЯ

Від перегляду чинних газових угод виграє як бюджет країни, так і більшість наших співвітчизників

Не може існувати такого договору, який одну сторону влаштовує, а іншу - ні. Прем'єр-міністр Микола Азаров підкреслив, що за чинними газовими угодами Україна отримує російський газ дорожче, ніж країни Європи, а тому формулу ціни на газ обов'язково треба переглядати. "Вся практика застосування таких угод засвідчує, що рано чи пізно настає момент, коли цей договір розривається. з ось він зараз настав", - переконаний глава уряду.

Ціну прив'яжуть до вугілля?

Крім того, він поінформував, що газойль в українській енергетиці практично не застосовується, а тому у газовій формулі його доречно замінити на вугілля. "Йдеться про європейський підхід, коли вартість газу прив`язується до вартості того енергетичного ресурсу, який може газ замінити. У нас багато вугілля. Так чому ж не прив`язатися в цій формулі до вугілля?" - зазначив Прем'єр, нагадавши, що для України прийнятною є ціна газу близько 200 доларів за тисячу кубометрів з урахуванням знижки, отриманої за Харківськими угодами.

Домовленість з Росією про зниження закупівельної ціни на газ, залежно від рівня зниження, стане ключем до стабілізації або навіть зниження тарифів на електроенергію і житлово-комунальні послуги для населення України, - таке переконання висловив Прем`єр-міністр Микола Азаров в інтерв'ю Першому національному телеканалу.

"Ми рахуватимемо все. Я ж не знаю, про яку ціну ми домовимося щодо постачання газу. Якщо ми домовимося про ту ціну, яка дасть змогу зменшити тарифи, зокрема на електроенергію, на житлово-комунальні послуги, - звичайно, ми підемо на зниження. Ми не збираємося зайві гроші з людей брати", - цитує УНзАН слова Миколи Азарова.

Прем'єр укотре повторив, що уряд готовий на 50% зменшити вартість електроенергії та газу для тепличних господарств: ╫Будь ласка, будуйте, у кого є гроші, і приходьте до нас за отриманням таких- от дотацій". Загалом, розвиток тепличного господарства, переконаний Прем`єр, дасть змогу наситити ринок овочами і фруктами, стримати зростання цін на цю продукцію.

У кут ніхто не зажене

Микола Азаров заявив, що представники опозиції просять Міжнародний валютний фонд розірвати кредитну угоду з Україною: "Нишком бігають в МВФ і скаржаться на нас. Ось уряд, розумієте, не підвищив тарифи так, як ви хотіли, так розірвіть з ними угоду. Вони не афішують цього, але ми про це знаємо".

Прем'єр зазначив, що опозиція намагається поставити уряд в складне становище, проте їй не вдасться цього зробити: "Вони не хочуть, щоб надходили кредити в Україну, бажаючи, щоб уряд потрапив у дуже скрутне становище. Але він не потрапить. Становище України стабільне".

Як приклад глава Уряду назвав те, що "наші золотовалютні резерви досягли історичного максимуму. Вони становлять близько 37 мільярдів доларів. Такого в історії України ще не було. Це пов'язано з тим, що у нас значно активізувався експорт, пожвавились перекази з-за кордону наших людей, які працюють за межами України. Крім того, було реалізовано цілу низку успішних проектів. Тобто, в принципі, у нас позитивне сальдо платіжного балансу. Я підкреслюю: за товарами і послугами. А за товарами, дійсно, є певний мінус, але в цілому у нас до країни надходить валюти більше, ніж із країни виходить, тому у нас ростуть валютні резерви", - цитує слова Миколи Азарова департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну.

Негативне сальдо торгівлі товарами склалося у зв'язку з тим, що доходи громадян зростають і, відповідно, зростає попит на імпорт. Так, нових автомобілів українці купили вдвічі більше, ніж минулого року. "У нас зросла купівельна спроможність людей. Хто б що не казав, громадяни стали більше купувати імпортної продукції. Почав зростати імпорт. Він зріс уже на 30%", - підсумував глава уряду.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua