"Генасамблея ООН підвищила статус Палестини"

Оксана ГОЛОВКО
1 грудня 2012

КРОК НАЗУСТРІЧ. Палестинська автономія ввечері 29 листопада отримала визнання Організації Об’єднаних Націй як держави-спостерігача, що не є членом ООН. За рішення про підвищення статусу Палестини проголосували 139 країн, з-поміж них Росія, Франція та Китай. Дев’ять держав, зокрема США, Ізраїль і Канада, висловилися проти. Представники 41 держави, серед них Велика Британія і Німеччина, утрималися. 

Примітно, що виступ президента Палестинської автономії Махмуда Аббаса  прозвучав з високої трибуни через 65 років після того, як в ООН була прийнята резолюція про створення єврейської держави.

Нинішнє рішення дасть змогу Палестині безпосередньо звертатися в міжнародні організації під егідою ООН. Зокрема вона зможе подати позови проти Ізраїлю і громадян цієї країни в Міжнародний кримінальний суд в Гаазі. Ізраїль не визнає юрисдикції цього суду, однак юридичні наслідки палестинських позовів можуть ускладнити перебування ізраїльтян у країнах, де юрисдикція МКС визнається.

Крім того, Палестина отримає офіційний статус незалежної держави, окупованої іншою країною. Цей статус, серед іншого, визначить кордони Палестини: вони будуть зафіксовані по лінії розмежування, яка передувала війні 1967 року — зі Східним Єрусалимом і без єврейських поселень на Західному березі Йордану.

Ізраїль і США послідовно виступали проти надання Палестині статусу держави. На думку Єрусалиму і Вашингтону, настільки серйозні питання треба вирішувати в ході діалогу між палестинцями та ізраїльтянами, а не в Генеральній Асамблеї ООН.

На палестинських територіях повідомлення про те, що ухвалили резолюцію, було прийнято із захватом. Тисячі палестинців танцювали, обнімалися і стріляли в повітря. Рух ХАМАС назвав резолюцію перемогою палестинців, повідомляють світові інформаційні агенції. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua