"Генерали зблизили народи"

Валерій МЕЛЬНИК
2 липня 2011

ПАМ’ЯТЬ

У місті Рожище волиняни відкрили меморіальну дошку
національним героям України та Азербайджану

З нагоди 95-ї річниці Луцького (Брусилівського) прориву в районному центрі відкрито пам’ятний знак на честь перебування тут на початку минулого століття національних героїв України та Азербайджанської Республіки — Павла Скоропадського і Гусейна Хана Нахічеванського. Вони обидва в 1916 році служили генералами Російської імператорської армії і проявили управлінський хист та особисту мужність. 

Єдиний в імперії генерал-ад’ютант Нахічеванський був кавалером 15 російських і 9 іноземних державних нагород, включаючи бойові ордени Святого Георгія III і IV ступенів, а також  Золотої зброї «За хоробрість». Хоч і мусульманин, він організував будівництво православної церкви. Бойовий генерал залишився вірним присязі, не пішов на співпрацю з більшовиками після заколоту 1917 р., і був розстріляний ними в січні 1919 року.

Генерал-лейтенант Павло Скоропадський після захоплення влади більшовиками брав участь в організації оборони України від наступу їхніх військ. Дослідники вважають, що саме завдяки йому від «червоного» терору у листопаді 1917 року була врятована не лише Центральна Рада й українська столиця, а, можливо, сама справа української державності.

У біографії Павла Скоропадського — керівництво Гетьманською Державою, що здобула широке міжнародне визнання і встановила дипломатичні зв’язки із 30-ма країнами, у тому числі й з Азербайджаном. Про це, до речі, нагадує відкрита за участю президентів України та Азербайджанської Республіки два роки тому у центрі Баку меморіальна дошка на будинку, де у 1919 — 1920 роках перебувала перша дипломатична місія УНР в Азербайджані.

Участь в урочистій події взяв Надзвичайний і Повноважний Посол Азербайджанської Республіки в Україні Єйнулла Ядулла оглу Мадатлі.

Бойові генерали, чиї імена висічені на камені у Рожищах,  не тільки зблизили два народи, а й дали ще один поштовх для розвитку економічних відносин двох держав.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua