" Генеральний прокурор України Віктор Шокін зустрівся з Послом Сполучених Штатів Америки в Україні"

7 жовтня 2015

У вівторок, 6 жовтня, Генеральний прокурор України Віктор Шокін зустрівся з Послом Сполучених Штатів Америки в Україні Джеффрі Пайєттом.

Під час зустрічі сторони обговорили актуальні питання, пов’язані із боротьбою з корупцією, реформуванням органів прокуратури та розслідуванням окремих кримінальних проваджень.

Генеральний прокурор Віктор Шокін проінформував представників американської сторони про стан розслідування корупційних правопорушень. Зокрема було наголошено на тому, що в цьому році до кримінальної відповідальності вже притягнуто 15 працівників органів прокуратури.

Говорячи про стан реформування органів прокуратури, Віктор Шокін зауважив, що в прокуратурі проходять докорінні зміни. «Результати цих змін будуть помітні вже найближчим часом», запевнив Генеральний прокурор.

Очільник Генеральної прокуратури також подякував Послу США в Україні за підтримку, в тому числі і фінансову, якою передбачено виділення коштів на сприяння реформам та боротьбу з корупцією. Окрім того, він висловив пропозицію щодо створення спільної робочої групи по супроводженню реформ. Метою її може стати надання об’єктивної оцінки стану реформування, використанню коштів і прозорості роботи прокуратури.

«Це сприятиме поліпшенню бізнес-клімату, зміцненню взаємовідносин між нашими країнами і співпраці у боротьбі з корупцією взагалі», висловив переконання Генеральний прокурор України.

Учасники зустрічі також обговорили стан розслідування кримінального провадження колишніх працівників прокуратури Корнійця і Шапакіна. Віктор Шокін висловився за те, що ця справа повинна бути направлена до суду у можливо стислі строки. Посол США Джеффрі Пайєтт наголосив, що ця справа має розслідуватись без зовнішнього тиску та впливу, у відповідності з принципами верховенства права, але в той же час із забезпеченням максимальної незалежності працівників, які її розслідують.

Генеральний прокурор висловив пропозицію щодо залучення американських спеціалістів із вивчення, надання практичної допомоги та вироблення рекомендацій щодо розслідування кримінального провадження стосовно Шапакіна і Корнійця.

Віктор Шокін також проінформував іноземних гостей про хід розслідування справи щодо экс-високопосадовця режиму Януковича Миколи Злочевського, зокрема про активізацію співробітництва із британською стороною у цьому напрямку.

Посол Сполучених Штатів Америки Джеффрі Пайєтт, в свою чергу, висловив вдячність за надану інформацію і наголосив на важливості боротьби з внутрішньою корупцією у ГПУ. Посол вкотре висловив своє бажання працювати з Генеральним прокурором Шокіним з метою, щоб ГПУ стала лідером у боротьбі з корупцією. Він привітав особисте бажання Генерального прокурора підтримувати зусилля, спрямовані на очищення ГПУ та відзначив важливість нещодавнього затримання у Харкові двох прокурорів за отримання хабара. Посол Пайєтт наголосив на необхідності, аби офіс Генерального інспектора, очолюваний В. Касько і Д. Сакварелідзе, мав можливість працювати над справами незалежно і без втручання, а також на важливості припинення захисту корумпованих прокурорів. Він підтвердив бажання Сполучених Штатів Америки підтримувати побудову нової ГПУ, вільної від корупції і такої, що матиме довіру народу. «Ми розуміємо, наскільки складною і важливою є Ваша робота, ми цінуємо її», запевнив він.

Сторони подякували одна одній за конструктивну та плідну зустріч, домовившись про подальшу тісну співпрацю.

Управління зв’язків із громадськістю та ЗМІ 
 Генеральної прокуратури України



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua