"Гіпноз замість анестезії?"

8 лютого 2012

МЕДИЦИНА. Шпиталь «Жанн де Фланер» у Ліллі, на півночі Франції. Лікар-анестезіолог застосовує гіпноз. Монотонний голос, прості слова, шепотіння – дуже дієві засоби для того, аби заспокоїти породіллю Анн-Софі. Вона народжує вдруге, та, попри епідуральну анестезію, почувається дуже зле.

Анн-Софі сподівається, що їй не доведеться вдруге пережити того, що вона зазнала під час перших пологів, надзвичайно болісних. Цього разу вона обрала гіпнотерапію – аби менше боліло.

У цьому пологовому будинку гіпноз не служить для заміни епідуральної анестезії, але, за словами персоналу лікарні, така допомога є корисною в ургентних ситуаціях, коли перидюральної анестезії виявляється недостатньо.

Такий «гіпнотичний супровід» дозволив цій парі пережити з радістю народження сина.

Аби ваші ліки від надміру холестерину були справді ефективним, їх слід приймати о 21:00. Снодійне найліпше вжити о десятій вечора, а препарат від високого тиску – о четвертій ранку. Це називається хронотерапія… І не завжди є легкою для виконання пацієнтами, які просто-напросто регулярно забувають приймати ліки.

Рішення – винайти «розумініші» ліки, які б діяли у відповідний момент – згідно до патології. Деякі повинні мати миттєвий ефект, інші – діятимуть за добу.

Науково-дослідні роботи йдуть навіть щодо медикаментів, які б активізувалися за допомогою помпи чи пульта дистанційного управління, були б досить чутливими, щоб реагувати на світло, або ж – здатними «само управлятися» за допомогою ультразвука.

Єдина галузь, де хронотерапію застосовують вже зараз, – це боротьба з раком.

Аніта страждає на рак стравоходу. Хіміотерапію вона має приймати рівно о десятій вечора, за допомогою мініатюрної помпи, яку носить у своєму наплечнику.

Напередодні у лікарні медсестра «підключила» помпу їй під шкіру. Цей апарат дозволяє їй бути незалежною, його запрограмовано із врахуванням її біологічного циклу: він вивільняє медикаменти у точний час – тоді, коли Аніта найкраще їх переносить.

Досить обнадійлива технологія, чи не так?

Copyright © 2012 euronews 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua