"Глобальне потепління: льодовики сповзають з гір"

28 березня 2016

Минулий лютий був найтепліший в історії. Ця тенденція із потепління зберігається вже певний час і є глобальною. Наприклад, новозеландські льодовики Фокс та Франца Йозефа вже розтанули на три кілометри кожен, туристам вже небезпечно збиратися на них.

Говорить фахівець Вайн Костелло:

«У 2008 році ми прибули сюди до Франца Йозефа. Льодовик повністю вкривав скелю і височів на значну висоту наді мною, на 10 чи 20 метрів, чи навіть більше. Однак він як буханець хліба ще може дуже швидко зменшуватися у розмірі всередині тримаючи форму скоринки. Так льодовик втратив дуже значну частину своєї товщини, це призвело до суттєвого танення його маси загалом».

Льодовики нині спускаються з гір на чотири метри кожного дня, забирають із собою по дорозі камінці та різні залишки порід. Подібна ситуація актуальна у різних інших куточках на землі.

«Ми знаємо, що льодовики по всьому світу, зокрема Фокс та Франц Йозеф, опиняються під впливом теплих температур і відступають. У короткостроковій перспективі льодовики, можливо, опиняються під впливом регіональної погоди. Однак у довгостроковій перспективі, у таненні льодовиків від 1800 року аж до тепер, варто винуватити температурні зміни на планеті», – пояснює науковець Університету Кентербері Хізер Парді.

Кліматичні зміни – це глобальний фактор, який впливає на наше щоденне життя та баланс сил у природі.

Нещодавні дослідження показують, що кількість осіб, які потребуватимуть переміщення через зростання рівня морської води у прибережних районах США, може виявитися значно більшою, ніж вважалося досі.

Понад 13 мільйонів людей до 2100 року ризикують залишитися без домівки через зростання рівня води на 1,8 метрів. Необхідність переміщення вже стає реальністю для деяких громад.

«Я вважаю, що ми повинні взятися за іще одне дослідження. Потрібно зрозуміти який вплив зростання рівня моря в контексті прибережних затоплень. Їхні результати дали б законодавцям підстави задуматись та підготувати план запобігання кліматичним змінам, побудувати інфраструктуру та пояснити людям процеси, які відбуваються. Одним словом, подбати про всі ці речі разом», – говорить професор університету Джорджії Діпак Мішра.

Найбільше ризикує штат Флорида, там трьом округам доведеться, можливо, перемістити 80% населення.

У суботу 19 березня освітлення багатьох знакових споруд світу, Ейфелевої вежі, Empire State Building тощо було вимкнене на 5 хвилин, аби відзначити Годину землі, привернути увагу до кліматичних змін на планеті.

На нещодавньому кліматичному саміті у Парижі світові лідери пообіцяли обмежити глобальне потепління до двох градусів за Цельсієм. На офіційній церемонії у квітні в ООН вони мають підтвердити цей намір врятувати світове довкілля.

EURONEWS 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua