"Глухову повертають молодість"

Олександр ВЕРТІЛЬ
25 жовтня 2011

ПЕРСПЕКТИВА. Є міста, які майже не потребують гідів. Варто пройти їх вулицями і площами, побачити розмаїття архітектурних пам’яток — і стає зрозуміло: тут водночас живуть Історія і Час. До таких однозначно належить Глухів, що на Сумщині, — справжня перлина не тільки українського, а й європейського та світового зодчества  і культури. 

Аби прочитати історію міста, досить ознайомитися з тематичними екскурсіями, які тут  пропонують. За кожною з них – Трьох-Анастасіївська, Спасо-Преображенська, Миколаївська, Вознесенська церкви, Київська брама  Глухівської фортеці, будинки чоловічої та жіночої гімназій, повітової та міської земських управ, Дворянського зібрання, садиби Кочубеїв, Терещенків…

А ще — пам’ятники геніям музики Д. Бортнянському та М. Березовському, гетьманська зала міського краєзнавчого музею, музей двічі Героя Радянського Союзу С. А. Ковпака, 350-річний  гетьманський дуб, який прикрашає перетин вулиць Терещенків та Артема.

Цілком закономірно ще 1994 року Кабінет Міністрів ухвалив окрему постанову, якою оголосив глухівські пам’ятки історії, культури та архітектури Державним історико-культурним заповідником. Три роки тому він набув статусу національного, і нині його площа становить 75  гектарів. Усього в реєстрі  52 об’єкти, з яких 5 — національного значення, і всі вони мають історичну, культурну та архітектурну цінність.

Але час  не тільки лікар, а й руйнівник — будинків, вулиць, пам’яті. Аби таке багатство не перейшло в порох, у місті, області впродовж кількох останніх років наполегливо відстоювали потребу прийняття відповідної програми. Нещодавно ця робота увінчалася конкретним результатом.

Протягом наступних п’яти років місто одержить близько 100 млн. грн, що дасть змогу навести порядок на всій  історичній території. Насамперед ідеться про широкий комплекс науково-дослідних, ремонтно-реставраційних, природоохоронних заходів. Зокрема будуть реставровані щонайменше 18 об’єктів культурної спадщини, відремонтовані дороги, тепло- та водокомунікаційні мережі, створять п’ять рекреаційних зон.

Цього року місто одержало з державного бюджету 7,7 млн. грн, які спрямовані на реставрацію нинішніх приміщень поліклініки та третьої школи. Свого часу ці будівлі були зведені коштом родини цукрозаводчиків-меценатів Терещенків. Нині бригади будівельників-реставраторів ретельно працюють над кожним елементом і штрихом обох будівель, повертаючи їм первісний вигляд. Саме ці два об’єкти стануть першими історичними  «ластівками», що віщуватимуть місту його другу молодість.

ДОВІДКА «УК»

Глухів уперше згадується в літописі Руському за Іпатіївським списком під 1152 роком. Остання гетьманська столиця (1708 – 1782), яка тісно пов’язана з іменами гетьманів Івана Скоропадського, Павла Полуботка, Данила Апостола, Кирила Розумовського. Входить до туристичних центрів Сумської області, які прийматимуть учасників і гостей Євро-2012. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua