"Годі проливати кров"

Оксана ГОЛОВКО
18 лютого 2012

НЕКИТАЙСЬКЕ ПОПЕРЕДЖЕННЯ. Генеральна асамблея ООН ухвалила у четвер резолюцію щодо ситуації в Сирії, в якій міститься заклик до офіційного Дамаска припинити кровопролиття і порушення прав людини. Цього дня, за даними опозиціонерів, у країні вбили ще  принаймні чотири десятки людей.

Ухвалений документ фактично повторює текст, який нещодавно розглядала Рада Безпеки ООН  та не змогла ухвалити через блокування Росії й Китаю: Пекін і Москва назвали проект резолюції Радбезу однобоким і стверджували, що він фактично підтримує сирійську опозицію — одну зі сторін кривавого конфлікту.

Російські та  китайські представники проголосували проти і цього разу. Однак під час голосування в Генеральній асамблеї — на відміну від Ради Безпеки ООН — право вето не діє (хоч і рішення обов’язкової сили не має).

«У Сирії ми бачимо, як стріляють по житлових будинках, як у лікарнях влаштовують центри для тортур. У Сирії вбивають дітей, яким ледь виповнилося 10 років. Ми майже впевнені в тому, що скоєно злочини проти людства», — зазначив, коментуючи резолюцію,  Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун.

За даними правозахисників, з березня 2011 року, коли в Сирії почалося повстання проти режиму Башара Асада, було вбито приблизно сім тисяч мирних жителів. Однак  представник Сирії в ООН вважає, що ухвалення резолюції призведе лише до загострення кризи.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua