"Годинник Судного дня: за три хвилини північ"

28 сiчня 2016

Символічний годинник, який вказує на загрозу знищення планети людством, залишився на позиції 23:57. Три хвилини до півночі Годинник Судного дня показував і торік.

У свіжому числі чиказького «Бюлетеня вчених-атомників», автора проекту Годинника Судного дня, у вівторок, 26 січня, засвідчено, що рівень ядерної загрози та кліматичних змін за рік майже не змінився. Через це до умовного Армагеддону — півночі, як і в 2015 році, залишилося три хвилини. Вчені  відзначають як позитивні досягнення угоду щодо ядерної програми Ірану та угоду щодо зменшення викидів парникових газів, яку підписали торік у  Парижі майже 200 країн. Вони  називають серед ризиків глобальне потепління, тероризм, ядерну напругу між Росією та США, загрози з боку Північної Кореї, суперечку Пакистану та Індії, а також кіберзлочинність.

Як відомо, щороку новий час на Годиннику Судного дня встановлює група науковців та інтелектуалів, зокрема 16 нобелівських лауреатів. Проект започаткували у 1947 році, відтоді він сягав піку дві хвилини до півночі у 1953-му, коли СРСР і США випробовували термоядерні бомби. Мінімум — 17 хвилин до опівночі — встановлено 1991-го. Три хвилини до опівночі годинник востаннє показував у 1983 році, у розпал холодної війни.

Фізики-ядерники залишили час на так званому Годиннику Судного дня незмінним, бо, на їхню думку, напруженість у світі не змінилася навіть після підписання угоди про ядерну програму Ірану. «Він залишився на найближчій позиції за останні 20 років», — цитує Франц-Прес Рейчел Бронсон виконавчого директора видання. 

Годинник Судного дня — визнаний індикатор світової вразливості до катастрофи, під якою мають на увазі ядерну війну, що може знищити світ. Тому виступаючи у Стенфордському університеті на оприлюдненні думки науковців, колишній міністр оборони США Вільям Перрі висловив стурбованість із приводу риторики з Росії щодо використання ядерної зброї й заявив, що загроза ядерної катастрофи сьогодні більша, ніж під час холодної війни. А колишній держсекретар США Джордж Шульц зазначив:  Сполучені Штати мають залучити Росію і Китай, щоб запобігти ескалації напруженості до рівня катастрофи.

Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua