"Google назвав Apple і Facebook ворогами «відкритості» та свободи в Інтернеті"

17 квiтня 2012

ЦЕНЗУРА. Співзасновник і президент з технологій корпорації Google Сергій Брін відніс соціальну мережу Facebook і компанію Apple до числа головних ворогів вільного Інтернету.

Таку заяву він зробив під час інтерв'ю The Guardian. На думку Бріна, принципи відкритості та загального доступу до інформації, які закладалися при створенні Інтернету, піддаються найбільшій загрозі, передає ТСН з посиланням на Газета.Ru.

Брін вказав, що і Facebook, і Apple мають власні закриті платформи і самі вирішують, чи надавати стороннім компаніям доступ до даних своїх користувачів.

Тим самим, вважає глава Google, компанії сприяють «фрагментуванню» Інтернету.

Зокрема, Бріна обурив той факт, що пошуковикам недоступна інформація, що міститься в додатках.

Крім того, підкреслив глава Google, користувачі Facebook не можуть перенести свої дані на інші сервіси, тоді як сама соцмережа «висмоктує» контакти з поштового сервісу Gmail.

Він зазначив також, що створення пошукового сервісу Google було б неможливим, якби на той момент Facebook домінував в мережі.

«Одного разу ви отримаєте дуже багато правил, які задушать інновації», – зазначив Брін, підкресливши, що розробці пошукача сприяла саме «відкритість» мережі.

Крім того, наголосив Брін, загроза вільному Інтернету виходить від урядів деяких держав. Він зізнався, що раніше недооцінював небезпеку і вважав, що влада нездатна на довгий час обмежити доступ громадян до мережі.

Зараз же, за його словами, найбільшою мірою інтернет-цензура проявляється в Китаї, Саудівській Аравії та Ірані.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua