"Городянам — квартири, селянам — будинки"

Людмила ЩЕКУН
12 сiчня 2013

ЖИТЛО. Крим увійшов  до п’ятірки регіонів-лідерів  за темпами реалізації програми «Доступне житло».

Міське населення півострова активно долучається до державної програми пільгового кредитування «Доступне житло». Торік за цією програмою в Криму для придбання житла на пільгових умовах профінансовано 85 договорів. Підтримка з держбюджету країни становила майже 5,5 млн грн, а з республіканського — 2,4 млн грн. Крім того, в рамках програми здешевлення вартості іпотечних кредитів видано 24 кредити на загальну суму понад 5 млн  грн.

Не менше зацікавленості в тому, щоб поліпшити умови проживання, проявляє і сільське населення, яке має змогу реалізувати свою мрію за програмою «Власний дім». Щоправда, кошти, що виділяються на цю програму, майже вдвічі менші, ніж на попередню. Однак за 10 років існування Кримського фонду підтримки індивідуального житлового будівництва в селі понад 1300 сімей змогли поліпшити свої житлові умови за рахунок виданих їм пільгових кредитів. Як зазначив начальник управління житлових програм Рескомбудівництва Максим Скорин, особливо активно в програмі беруть участь молоді родини, що проживають у сільських регіонах. Адже для них за кредитом передбачено нульову ставку.

Він також розповів, що зазвичай селяни беруть кредити на газифікацію і купівлю житла. Так, із 133 кредитів, які видали торік, 117 пішли на газифікацію. За 10 років дії цієї програми визначилися й райони-лідери, які скористалися можливістю розв’язати житлові проблеми, — це Красногвардійський, Кіровський і Сімферопольський райони. 

— Багато залежить не лише від роботи фонду, а й від активності громади, адже й надалі в цій програмі беруть участь ті, хто вже на життєвому досвіді перевірив, що вона працює, — висловив свою думку Максим Скорин. На сьогоднішній день із тих, що бажають взяти участь у програмі, сформовано чергу, в якій перебувають понад 3,5 тисячі чоловік. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua