" "Гострі кігті" крилатої піхоти"

18 червня 2016

Фото автора

Досвід перемог і поразок, який набули бійці української армії у зоні АТО, став у пригоді під час батальйонних тактичних навчань підрозділів 25-ї окремої повітряно-десантної бригади Високомобільних десантних військ. Проходили вони на одному з військових полігонів Дніпропетровщини. Упродовж двох напружених діб усі дії крилатої піхоти були максимально наближені до бойових. Стрімка зміна обстановки з бойовою стріляниною потребувала від кожного командира миттєвого прийняття рішення, а кожен боєць мав знати свій маневр.

Навчання розпочалися з того, що командир батальйонної тактичної групи отримав бойове розпорядження — вийти у певний район зосередження. Після сигналу розпочалася підготовка особового складу, озброєння та військової техніки до виконання першого етапу навчань, а саме форсування водної перешкоди.

Коли група зосередилася у заданому районі для форсування й захоплення плацдарму, на протилежному боці річки з’явився передовий загін. А для захоплення та утримання мосту через річку Самару на двох вертольотах Мі-8 тактично-повітряний десант здійснив безпарашутне десантування за допомогою КЗБО «Адаптер-М1». Цим він забезпечив прохід передового загону і захопив плацдарм на протилежному березі.

Після успішного форсування водної перешкоди та з появою сутінок настав час розвідки. Уночі її підрозділи з’ясовували ситуацію на маршрутах висування, розташування супротивника в смузі ведення рейдових дій. Завадити виконанню поставлених завдань їм намагалася диверсійно-розвідувальна група. Але нічних привидів це не зупинило.

Отримавши необхідну розвідувальну інформацію, основні сили здійснили висування та розгортання в бойовий порядок передового загону, а артилерійські підрозділи зайняли вогневі позиції. Одночасно з вогневою атакою мінометного підрозділу в бій вступили і зенітники, які опрацювали вправу №1П «Стрільба по одиночній цілі, яка маневрує висотою». Наостанок рейдовий загін блокував і зрештою знищив умовного противника, після чого десантники відійшли в район збору для подальшого уточнення завдань.

Наступного дня тривало опрацювання штурмових дій авіації із застосуванням повітряного десанту. Реактивна артилерія завдавала вогневих ударів по виявленому умовному противнику поблизу майданчика приземлення. Один із підрозділів повітряно-десантного батальйону десантував бойову техніку та особовий склад на літаках Іл-76 та Ан-26. Потім бійці опрацьовували збір на майданчику приземлення, розшукували й захоплювали умовного супротивника, прикриваючи фланги, аби рейдовий загін мав змогу виконати поставлене завдання. Тому він виявив батарею реактивної системи залпового вогню з підрозділами охорони умовного супротивника та за підтримки засобів ураження знищив її.

Опісля батальйонна тактична група здійснила марш у район відновлення боєздатності та зосередилася у визначеному місці.

Керівник навчань і бійці зійшлися на думці, що визначені завдання для підрозділів з’єднання були доволі звичними — такі бойові операції військовослужбовцям доводилося виконувати на Донбасі. Але щоб виконувати найскладніші завдання, десантникам повсякчас необхідно тренуватися.

Аркадій РАДКІВСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua