"Граната — не тенісний м’ячик!"

Валерій МЕЛЬНИК
24 вересня 2015

На Волині урізноманітнився асортимент зброї та боєприпасів, який вилучають з незаконного збереження правоохоронці. Якщо раніше забавками для дорослих були переважно озброєння та боєприпаси часів Другої світової війни, то нині переліки вилученого дедалі частіше нагадують про бойові дії на сході України та тіснішу інтеграцію із країнами Євросоюзу. Та якість цих боєприпасів докорінно поліпшилася.

В одного з волинян правоохоронці знайшли без перебільшення арсенал зброї. У металевому ящику військового призначення були пістолет-кулемет іноземного виробництва, сім магазинів до автомата АК-74, чотири гранати Ф-1, снаряд калібру 30 мм, сигнальна ракета та 430 набоїв різного калібру тощо.

— Відкрито кримінальне провадження за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України. Під час проведення досудового слідства буде встановлено походження зброї та її призначення, — повідомив начальник УМВС України у Волинській області Петро Шпига. — З вилученим арсеналом нині працюють фахівці науково-дослідного експертно-криміналістичного центру.

Ще одну небезпечну колекцію оперативники вилучили під час санкціонованого судом обшуку в квартирі 29-річного жителя села Голоби Ковельського району. Він незаконно зберігав пістолет невідомої марки, пневматичний браунінг, багнети-ножі, корпус авіабомби, димову шашку та 322 набої різного калібру. За цим фактом також порушено кримінальну справу. І тепер любителеві бойових атрибутів, як і його «колезі» за кримінальним хобі, загрожує до семи років позбавлення волі.

Про проблеми, що можуть виникнути через ігри з боєприпасами та бойовою зброєю, нині може розповісти ще один волинянин. У лісовому масиві в Локачинському районі на місці проведення боїв він викопав гвинтівку Мосіна. Іржаву знахідку приніс додому й заховав у будинку. За його словами, зброю хотів показати колекціонерам, щоб передати її в музей, або ж продати.

Однак спроба зробити ∂ешефт на нарізній вогнепальній зброї закінчилася кримінальною справою. Локачинський районний суд присудив три роки в’язниці із встановленням річного іспитового терміну.

Отож за боєприпаси до сучасної зброї (не кажу вже про зберінання гранат і вибухівки) вироки судів, сподіваються оперативники, будуть значно вагомішими. Бо зброя і набої, що перебувають у незаконному обігу, мають властивість рано чи пізно стріляти.

До чого це призводить, добре відомо з недавніх подій під Верховною Радою та інших НП, повідомлення про які дедалі частіше з’являються у ЗМІ. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua