"Греція може вийти з Шенгену"

28 березня 2012

ДЕМАРШ. Греція може вийти з Шенгенської зони, оскільки влада країни не в змозі забезпечити контроль за нелегальними мігрантами на кордоні з Туреччиною. Євросоюз дав Греції час до червня, щоб навести порядок у цій сфері.

«Греції доведеться вийти з Шенгенської угоди, якщо вона не вживе адекватних заходів для боротьби з незаконною міграцією», - заявив міністр цивільного захисту Міхаліс Крісохідіс.

Водночас вихід Греції з Шенгену може бути дуже вигідний для українців і росіян. Раніше Афіни заявляли про свій намір спростити візовий режим для туристів з України і Росії, але зауважували, що пов'язані правилами Шенгену.

Грецію вже давно критикують в ЄС за нездатність навести порядок на своєму кордоні з Туреччиною, через який щорічно до Європи потрапляють майже 130 тисяч нелегалів з мусульманських країн.

На спеціальному засіданні, присвяченому цій проблемі, глави урядів Німеччини, Нідерландів, Австрії ясно дали Афінам зрозуміти, що терпець Євросоюзу урвався.

«Наші кордони відкриті як двері старого сараю», - зізналася на прес-конференції за підсумками зустрічі глава МВС Австрії Йоханна Міклі-Ляйтнер.

ЄС виділив Греції допомогу в розмірі 250 млн євро на реалізацію програми із захисту кордону. Втім, грецька влада зараз більше зайнята внутрішньою політикою. У травні в Греції пройдуть дострокові парламентські вибори і вся увага зараз зосереджена на них. 

ТСН  



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua