"Греки сказали євро: «Так!»"

Оксана ГОЛОВКО
19 червня 2012

ВИБОРИ. Результати парламентських перегонів у країні еллінів  подають надію прихильникам єдиної валюти.

Чималенькі преміальні за вихід до чвертьфіналу  континентальної першості підопічні Фернанду Сантуша  можуть  сміливо отримувати в євро, адже на парламентських виборах у Греції перемогла правоцентристська  партія «Нова демократія», яка не хоче виходу країни з єврозони, а  її лідер Антоніс Самарас переконує: виведе з фінансової кризи і без крайніх заходів. Він  уже заявив:  греки проголосували за те, щоб залишитися в європейській сім’ї. 

За попередніми підрахунками, «Нова демократія» набрала 29,7% голосів (129 місць у парламенті), Сиріза — 26,9% голосів (71 місце) і соціалістична партія ПАСОК, яка протягом десятиліть була найвпливовішою силою в грецькій політиці, — 12,3% голосів (33 місця).  Тож «Нова демократія» зможе сформувати правлячу коаліцію з ПАСОК, оскільки за правилами, що існують, партія, котра набрала більшість голосів, отримує 50 додаткових мандатів у парламенті, загальна чисельність якого 300 осіб.

Основний суперник «Нової демократії» — партія Сиріза вустами свого лідера Алексіса Ципраса заявила, що очолить опозицію. Ця політична сила хоч і проти позик, однак також хоче, щоб Греція лишалася в єврозоні.

Без перебільшення, за ходом голосування в Греції минулої неділі  стежили в усьому світі. Багато світових лідерів висловлювали побоювання щодо того, що можливий вихід Греції із зони євро викличе серйозні потрясіння для всієї глобальної економіки. Явищу, яке могло стати початком розвалу єврозони, навіть дали назву: драхмагеддон.

Тепер справа за тим,  чи вдасться  грецьким політикам  раціонально розпорядитися  мандатом на формування уряду  національного порятунку. Адже, за опитуваннями громадської думки, більшість жителів Греції хотіла б відмовитися від зобов’язань зі скорочення бюджету, але залишитися в єврозоні.

До речі, канцлер Німеччини Ангела Меркель уже привітала Антоніса Самараса і в телефонній розмові з ним висловила надію на те, що тепер Греція продовжить реформи і виконає зобов’язання перед Європейським Союзом.

Своєю чергою заступник міністра фінансів Німеччини Штеффен Кампетер заявив, що надання Греції чергових грошових позик залежатиме  від того, наскільки новий уряд буде готовий піти шляхом реформ. На його думку, Афінам не слід надто завзято реформувати економіку. «Звичайно, Греція не має в цьому перестаратися», — зауважив Кампетер.

Ще не вмерли в Греції футбол і валюта. Фото з сайту daylife.com

Як зазначає агенція Reuters, ця фраза заступника міністра фінансів Німеччини сигналізує про те, що Греції, можливо, буде дано деяке послаблення в обслуговуванні зовнішнього боргу та виконання умов угоди з ЄС і МВФ.

Водночас міжнародні оглядачі одностайні в тому, що  перемовини  про  формування правлячої коаліції не будуть простими і швидкими. Приміром, лідер ПАСОК Евангелос Венізелос уже запропонував сформувати широку коаліцію за участю «Нової демократії», ПАСОК,  «Лівих демократів» і Сиріза, повідомляє Бі-Бі-Сі. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua