"Гриби не бігають!"

Євдокія ТЮТЮННИК
26 жовтня 2012

НЕБЕЗПЕКА. Відомий жарт «Дивний у вас ліс: спочатку ми ходили за грибами, потім — вони за нами» на Чернігівщині знайшов несподіване продовження. Тут у лісовому масиві після кількох туманних ранків любителі тихого полювання знайшли… Ні, не опеньки. А велику купу люмінесцентних ламп: фахівці Держекоінспекції у Чернігівській області нарахували їх 250 штук.

Поза сумнівом, ніхто не збирався влаштовувати на лісовій галявині ілюмінацію. А ось трагедія цілком могла статися.

— Кинути лампи просто неба — неприпустима недбалість, — каже головний спеціаліст зі зв’язків з громадськістю та ЗМІ Держекоінспекції у Чернігівській області Тетяна Войтенко. — Це дуже крихкі предмети з небезпечним вмістом: 4 мг ртуті в одній лампі. Під час пошкодження корпусу випари цього сріблястого металу миттєво поширяться на 20 кубометрів повітря у концентрації, що призведе до гострого отруєння людини.

Уявляєте таку релаксацію в осінньому лісі? Ходить грибник, дихає свіжим повітрям, милується мальовничими краєвидами, аж раптом дерева і гриби починають дорогу перебігати? Адже випари ртуті передовсім впливають на центральну нервову систему. І дуже швидко отруюють фактично весь організм.

А якби той маленький «везувій» потрапив на очі не дорослим, а допитливим школярам, які, бавлячись, розтрощили б усю ту купу? Страшно навіть подумати про можливі масштаби катастрофи.

Господар того неподобства так і не знайшовся. Найімовірніше, то було підприємство, керівництво якого вирішило не завдавати собі клопотів, звертаючись до фахівців, котрі займаються демеркуризацією використаних предметів із вмістом ртуті. Добре, що трапилися свідомі громадяни, які звернулися до відповідних служб.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua