"Гривня і ціни залишаться стабільними"

9 жовтня 2012

ПРОГНОЗ

Глава уряду впевнений, що вибори до Верховної Ради не матимуть негативного впливу на економічну ситуацію в Україні 

Тарифи на житлово-комунальні послуги для населення, зокрема на газ, після виборів до Верховної Ради не підвищуватимуться. Про це заявив Прем’єр-міністр Микола Азаров під час прямої лінії, проведеної вчора у редакції однієї з громадсько-політичних газет.

«Ми зараз думаємо, як знизити тарифи для промисловості», — підкреслив Микола Азаров, зазначивши, що надвисокі ціни на російський газ ставлять українських виробників у нерівні умови і, відповідно, їхня продукція є неконкурентоспроможною на ринку.

«Ми проводимо переговори з Росією з цього питання і самі думаємо, як здешевити газ для промисловості», — сказав Прем’єр-міністр. Він нагадав, що Україна вже майже вдвічі зменшила споживання дорогого російського газу.

Тому жодних підстав для девальвації курсу гривні немає. Національна валюта й після парламентських виборів залишатиметься стабільною. «Долар не подорожчає. У нас у проекті бюджету закладено стабільний курс гривні. І ця стабільність насамперед визначається валютними резервами Національного банку України, а вони в нас стабільні», — заспокоїв суспільство Микола Азаров.

Україна, крім того, має позитивне сальдо зовнішньоекономічного торговельного балансу, чому сприяють програми з імпортозаміщення, а також скорочення обсягів закупівлі природного газу.

«Населення взагалі не повинно цим перейматися, тому що буде забезпечено стабільність цін, стабільність тарифів, і, відповідно, ніщо негативно не впливатиме на розрахунки населення», — підкреслив Микола Азаров. При цьому він зазначив, що власні заощадження він зберігає у національній валюті.

Ось і проведення продуктових ярмарків у великих містах забезпечує цінову стабільність на продукти харчування. За 9 місяців цього року на столичних ярмарках реалізовано 70 тис. тонн продуктів харчування: «На кожного із 3,5 млн жителів у середньому припадає по 20 кг продуктів харчування. Ці продукти було придбано на ярмарках, де ціни нижчі, ніж у супермаркетах і магазинах», — сказав Микола Азаров.

Ярмарки — гарний інструмент для забезпечення цінової стабільності на харчі, і їх проведення стимулює великі торговельні мережі знизити ціни на такі товари.

Майбутні вибори повинні стати поштовхом для активізації переговорів про запровадження зони вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом. Першим кроком до євроінтеграції стало парафування  Угоди про ЗВТ, хоча процес її ратифікації трохи затягнувся.

«Думаю, після виборів ми активізуємо зусилля, і консенсус буде знайдено», — підкреслив Микола Азаров. Україна ж бо зацікавлена в укладанні угоди, оскільки на ЄС припадає третина її товарообігу, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату Кабміну. 

А підписання угод про створення зон вільної торгівлі з багатьма країнами сприятиме вільному транзиту товарів територіями країн — членів угоди, розповів Прем’єр: «Ми ведемо переговори про запровадження зони вільної торгівлі ще із шістьма країнами. Ми підписали відповідні угоди з багатьма країнами, вступили до СОТ, оскільки для нас надзвичайно важливо, щоб при просуванні наших товарів і послуг не створювалися перешкоди і бар’єри». 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua