"Громади консолідуються"

Вікторія КОВАЛЬОВА
10 липня 2015

Надмірна подрібненість територіальних громад є однією з проблем, яку мають розв’язати в результаті реалізації положень Концепції реформування місцевого самоврядування. Вони не мають змоги повноцінно виконувати повноважень органів місцевого самоврядування, переданих їм державною владою, тому має бути побудована нова територіальна основа. Нині триває розроблення та затвердження перспективних планів територій громад.

Як повідомив «УК» директор департаменту з питань місцевого самоврядування та територіальної організації влади Мінрегіону Сергій Шаршов, станом на 8 червня цього року перспективні плани формування територій громад (далі — перспективні плани) схвалено в 19 областях: у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Донецькій, Житомирській, Запорізькій, Івано-Франківській (в частині 12 громад), Луганській, Миколаївській, Львівській, Одеській (в частині 24 громад), Полтавській (в частині 58 громад), Рівненській, Сумській, Харківській, Херсонській, Хмельницькій, Черкаській та Чернігівській.

За словами Сергія Шаршова, ухвалено рішення не закривати сесію Тернопільської облради (відкрито 11 червня) і найближчим часом розглянути на засіданні після обговорення проект перспективного плану. Не закрили сесію, не визначилися з датою другого засідання Закарпатська та Київські облради. Не схвалили перспективні плани Кіровоградська та Чернівецька облради (в першій сесію заплановано на 14 липня, а в другій — перспективний план узято за основу і спрямовано на доопрацювання.

За прогнозом Сергія Шаршова, можливо, до 25 жовтня буде створено 40–60 нових спроможних (об’єднаних) територіальних громад. Стимулом для їхнього об’єднання є те, що нові адміністративно-територіальні утворення отримують повноваження та права ресурсного забезпечення на рівні міст обласного значення. Такі громади матимуть значні ресурси, повноваження і відповідальність, яких місцеве самоврядування ніколи не мало.

За даними Мінрегіону, в Україні утворено близько 12 тисяч територіальних громад, у більш як 6 тисяч із них чисельність жителів становить менше 3 тисяч осіб, з них у 4809 громадах — менш як 1 тисяча осіб, а у 1129 громадах — менш як 500 осіб.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua