"Громади зосередяться на пріоритетних інвестпроектах"

Вікторія КОВАЛЬОВА
18 грудня 2015

У Державний  фонд регіонального розвитку планують спрямувати понад 4,6 мільярда гривень  на проекти, що стосуються підсилення стратегії регіонального розвитку. Мільярд гривень буде спрямовано для реалізації програм у 159 об’єднаних територіальних громадах. Про це під час наради представників центральних органів виконавчої влади з головами об’єднаних територіальних громад повідомив  віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко.

Саме на місцях мають визначитися, що важливіше: будувати дороги, лагодити соціальні об’єкти чи ремонтувати житловий фонд. Фото Володимира ЗAЇКИ

За його словами, рік, що минає, свідчить про дуже низьку підготовку інвестиційних проектів до реалізації громадою з огляду на надані Державним  фондом регіонального розвитку 2,9 мільярда гривень і грошей, що надходили прямими субвенціями на реалізацію інфраструктурних проектів. Майже у 90% ці кошти отримали проекти, які виконували десятиріччями. На місцях намагалися за рахунок Держфонду регіонального розвитку закрити проекти, які нікому не потрібні, але вони мали техніко-економічне обгрунтування. Тому віце-прем’єр-міністр звернувся до представників органів місцевого самоврядування із закликом правильно вибудувати пріоритети у своїх громадах та здійснити в них першочергові завдання і як господарям визначитися: будувати дороги чи полагодити місцеві соціальні об’єкти або зробити ремонт житлового фонду.

Геннадій Зубко повідомив, що Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства веде переговори з донорами щодо  організації в кожній об’єднаній громаді навчання одного-трьох фахівців (бажано, щоб один із них володів англійською мовою) для опанування стратегії регіонального розвитку, визначення її пріоритетів, співпраці з міжнародними фінансовими організаціями. Він зазначив, що з 1 січня 2016 року в Україну з ЄС може надійти допомога обсягом 90 мільйонів євро на навчання фахівців, які потім здійснюватимуть інфраструктурні проекти. «Завжди потрібно дати вудочку замість риби», — сказав Геннадій Зубко.  

Під час реалізації регіональних інвестиційних проектів віце-прем’єр-міністр вважає важливими функції державного архітектурно-будівельного контролю. Нагадаємо, що завдяки набуттю чинності з 1 вересня цього року закону щодо децентралізації повноважень у сфері архітектурно-будівельного контролю та вдосконалення містобудівного законодавства (закон №1546) тепер сільська, селищна, міська ради можуть створювати у своєму складі виконавчі органи архбудконтролю.   На сьогодні тільки два міста в Україні  — Дружківка та Красний Лиман Донецької області взяли на себе від  Державної архітектурно-будівельної інспекції нові повноваження у сфері містобудівної політики і створили власні виконавчі органи архітектурно-будівельного контролю (в народі їх називають інспекції). До Держархбудінспекції, за словами Геннадія Зубка, надійшло лише 30 заявок від органів місцевого самоврядування щодо утворення місцевих органів держархбудконтролю. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua