"Громадські ради хабарів не допустять"

Олена ІВАШКО
26 квiтня 2016

У лікарнях Миколаївщини створюють громадські наглядові ради. Пілотний проект стартує в обласній лікарні, а незабаром такі контролюючі органи будуть у всіх медичних установах міст і райцентрів. Своєрідну вакцинацію для лікарень запропонував провести голова Миколаївської облдержадміністрації Вадим Меріков. Адже такий варіант — звичайна європейська практика з протидії корупції та свавіллю в закладах охорони здоров’я.

Також ухвалено рішення про створення єдиної бази для централізованої закупівлі медпрепаратів та обладнання виключно через систему Prozorro. «Електронна система тендерних закупівель має замінити кишенькові тендерні комітети головних лікарів. Їхня жадібність зашкалює, вони прикриваються тяжкохворими пацієнтами заради особистої користі. Відкриті закупівлі повинні зупинити цей дерибан і відмивання державних коштів», — зазначив Вадим Меріков.

Обрано оптимальну модель  формування складу ради. Так, документи для участі можуть подати три категорії: представники громадськості, фахівці лікувальних закладів та чиновники місцевої влади. Квоту розподілено порівну, аби запобігти конфлікту інтересів. Ради сформують на громадських засадах, їхні рішення ухвалюватимуть більшістю голосів. Члени ради  захищатимуть права пацієнтів, контролюватимуть розподіл коштів у лікарні, вирішуватимуть конфліктні ситуації, а про свою діяльність інформуватимуть пацієнтів і громадськість.

Спостережні ради мають право проводити аудит лікувальних закладів та моніторинг документів, не порушуючи прав пацієнтів, а також надавати рекомендації про продовження трудових контрактів з тим чи тим головним лікарем. «Ми впровадили систему відкритих конкурсів, і посаду головного лікаря можна буде обійняти лише після громадських обговорень. На жаль, багато лікарень перетворилися на сімейні бізнес-клани, а головні лікарі, які сидять у своїх кріслах десятиріччями, вважають майно громади особистим. Громадський контроль зможе зламати систему і стати гіркою пігулкою для медичних монополістів», — зазначив  Вадим Меріков. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua